Kronkeling in 2017: een terugblik

Het einde van het jaar nadert en dat zet mij aan tot een kleine terugblik op dit blog: is het aantal bezoekers van Kronkeling gegroeid? Wat was het best gelezen artikel? Tot slot nog een verzoek aan jou, als lezer. Wat mis je nog? Wie weet schrijf ik daar dan volgend jaar wel over!

De oorsprong van Kronkeling

Ik begon Kronkeling 3 jaar geleden omdat ik naarstig zocht naar een website die zich niet primair richt op fotogear, maar juist op het leren kijken. Ik vond nergens wat ik zocht, en dus besloot ik in mijn eigen behoefte te voorzien. Daarnaast bleek het een goede stok achter de deur om iedere week iets te leren over andere fotografen, over mijn eigen werk, of over links met andere kunstvormen. Voor de onderwerpskeuze laat ik me altijd leiden door waar ik zin in heb om over te schrijven. Ik verdien er mijn brood niet mee, dus hoef ik me (gelukkig) niet te laten leiden tot wat de massa zoekt.

Aantal paginabezoeken in 2017

Weinig bloggers delen mee hoeveel bezoek ze krijgen. Dat doen alleen de echt grote sites die geenszins onzeker zijn over de aantallen. Jammer, want ik zou graag weten waar Kronkeling zich bevindt op het spectrum. Dus ik doe het wel gewoon.

Kronkeling had dit jaar 75.772 paginabezoeken. Dat zijn er 40.000 meer dan in 2016. Relatief gezien is de site dus flink gegroeid (meer dan 100%), maar in absolute termen is Kronkeling een kleine speler. Dat komt enerzijds omdat ik zeer weinig aan Search Engine Optimization (SEO) doe. Oftewel; ik verdiep me niet erg in wat google graag wil zien. Ik krijg dus weinig nieuwe aanwas via die route. Anderzijds bedient Kronkeling een nichemarkt: mensen zoals jij die op zoek zijn naar inspiratie of tips gericht op meer inhoudelijke ontwikkeling. Ik richt me daarom niet op de massa. Zou ik dat wel doen, dan moet ik over fotogear gaan schrijven, want dat scoort.

Best gelezen artikel in 2017

Ik schreef in 2017 ruim 100 artikelen. Ik word steeds beter in het voorspellen van de ‘populariteit’ van een artikel. Gratis e-books doen het goed, maar ook de serie tips die ik geef.

Echter, de grootste voldoening haalde ik dit jaar uit het feit dat het artikel dat me de meeste tijd heeft gekost, ook nog eens het best gelezen artikel van 2017 is:

Fotografie van de toekomst: het einde van het beslissende moment?

Daarom wil ik volgend jaar meer van dit soort beschouwende artikelen gaan schrijven. Het scherpt mijn denken en kennelijk vind jij – de lezer – het ook nog eens leuk.

Vraag aan jou, als (mede) fotografiefanaat

Tot slot nog een vraag aan jou. Heb jij thema’s waarvan je denkt dat ze bij Kronkeling passen en waar je graag meer over zou willen lezen? Laat het me weten! Misschien schrijf ik er dan wel zo’n beschouwend artikel over.

Of heb je misschien een interessant (foto-)boek gelezen, of een bijzondere expositie gezien? Ook dat hoor ik graag. Voor al deze dingen kun je mij bereiken via het contactformulier op deze site. Immers, alle lezers samen kunnen en zien veel meer dan ik alleen.

En daar maak ik graag gebruik van 🙂