Mendr: een app die photoshopbewerkingen als dienst levert

Het wordt me geregeld gevraagd: “Kun je dit even voor me photoshoppen?” Nee, dat kan ik niet. Mijn photoshopskills beperken zich tot héle simpele aanpassingen waarvoor ik google raadpleeg en dan netjes de benodigde stappen doorloop. Maar nu verwijs ik mensen gewoon door naar de app Mendr. Die koppelt fervent photoshoppers aan mensen die een foutje in hun foto over het hoofd zagen. Slim.

Mendr bouwt voort op een trend die we overal zien: het direct koppelen van dienst aan eindgebruiker. Die dienst kan dan ineens worden aangeboden door mensen zonder papieren. Zoals Airbnb  huiseigenaren koppelt aan vakantiegangers. Of Uber mensen met een auto koppelt aan mensen die vervoer zoeken. Mendr koppelt mensen die iets willen photoshoppen aan mensen die dat ook daadwerkelijk kunnen.


Hoe het werkt

Je downloadt de app, upload de foto waar je ontevreden over bent en voegt daar je edit-wens aan toe. Dat kan van alles zijn: het verwijderen van objecten, je haarlengte aanpassen of gewoon jezelf 10 kilo lichter laten maken. Je kunt ook referentiefoto’s bijvoegen als je bijvoorbeeld een specifieke visuele stijl zoekt in je foto. De foto verschijnt vervolgens in een pool waar editors  de opdracht uit kunnen pikken. Zij gaan ermee aan de slag en sturen de foto naar jou wanneer deze gereed is. In navolging van Airbnb en Uber drijft ook Mendr op beoordelingen. Een matige editor wordt er dus snel uitgefilterd wanneer hij slechte reviews van de eindgebruikers krijgt.

Willen mensen hier wel voor betalen?

Mendr laat je kiezen uit twee typen edits: de Editor’s Touch en de Tailor Edit. De Editor’s Touch is gratis en behelst enkel basis aanpassingen die je foto er een stuk beter uit laten zien. Dat gebeurt niet middels over the top filters die je in Instagram vindt, het gaat om normale bewerkingen die je foto als geheel een upgrade geven. In het filmpje hieronder vind je een voorbeeld. Al betwijfel ik of die foto daadwerkelijk wordt ge-edit door een Editor. Het lijkt me toch dat daar een algoritme achter schuilgaat…

De Tailor Edit kost geld. En ik denk dat daar een markt voor is. Vooral wanneer het gaat om foto’s die uiteindelijk moeten worden afgedrukt. Dus een vakantiefoto die je aan de muur wil hebben en waar een groep toeristen uit moet worden verwijderd. Of denk aan kleine bedrijven die hun foto’s voor de website in dezelfde kleurstijl willen hebben. Of een verjaardagscadeau voor iemand waarin de jarige in een andere omgeving moet worden gephotoshopt.

Wat kost een edit? 

De prijs is afhankelijk van de edit-vraag die je hebt. Is deze simpel dan betaal je 2 dollar, is het complex dan betaal je rond de 30 dollar. De meeste editprijzen liggen daar ergens tussenin.

Hoe word je een editor?

Kun je photoshoppen en heb je zin om wat bij te verdienen? Dan kun je je aanmelden als editor. Daarvoor moet je wel een test doen, zodat Mendr kan zien dat je daadwerkelijk in staat bent om kwaliteit te leveren. En zodra je verslapt en slechte reviews krijgt, wordt je er natuurlijk weer uitgemieterd…

In een wereld waarin beelden overheersen, denk ik dat Mendr prima voet aan de grond kan zetten. Vooral omdat we inmiddels gewend zijn om voor diensten via onze telefoon te betalen. En omdat de photoshop-behoefte alleen maar groeit, terwijl er slechts een select groepje mensen echt kundig is met photoshop. Slim idee dus, vind ik.

Interesse in die app? Hier kun je hem gratis downloaden.

NB: Kronkeling doet niet aan advertenties, sponsoring, sluikreclame en steekpenningen. Tips, aanbevelingen en artikelen over producten schrijf ik uit eigen initiatief en dus niet met dollartekens in de ogen.