Dit is mijn 200ste blogpost!

Zo, ik ben alweer 200 artikelen verder. Tijd voor een nieuw logo! En dat mooie, ronde getal zette me aan tot denken over Kronkeling zelf. Wat (en vooral wie) wil ik ermee  bereiken en wat levert het mij op? Ik vind eigenlijk dat Kronkeling best wat sneller mag groeien. Dus ja, dit keer een heel klein beetje promotie, voor dit blog. En een terugblik naar mijn allereerste artikelen. 

Nieuw logo

Ineens had ik er genoeg van. Afgelopen dinsdagavond wilde ik pardoes een ander logo. Voor wie kort van memorie is, dit was het oude logo:

Ik heb het 2,5 jaar geleden bedacht en was er blij mee. Het icoon van de hersenen is een verwijzing naar mijn studie (Klinische Neuropschologie) en naar mijn eigen hersens van waaruit de kronkelingen op deze website voortkomen. En daarom blijven die hersentjes ook in het logo staan, maar dan anders.

Ik heb in 2 uur tijd zo’n 400 lettertypes gezien. En daar sprong er eentje tussenuit. Namelijk deze:

De kleuren heb ik uiteraard zelf bedacht. Want ook de kleur op mijn site was ik een beetje beu. Toen ik ermee begon had niemand nog die frisse kleur groen, maar inmiddels kan ik geen website openen of ik zie de kleurstelling frisgroen met grijs. Dus koos ik voor donkergroen en oranje. Iets wat je niet zo bizar vaak ziet. Dat is vast met een reden, maar ik vind het mooi. Voor de aankomende 2,5 jaar dan.

Wat levert Kronkeling mij op?

In geldelijke zin helemaal niks. Want dit blog blijft vrij van advertenties of stiekeme product placement. Ik wil zelf bepalen waar ik over schrijf en hóe ik erover schrijf. Bovendien vind ik advertenties op mijn site gewoon lelijk. Het past niet bij mijn adagium leren kijken. Dan moet je niet worden afgeleid door reclames voor cameramerken (want jij als lezer van dit fotoblog bent geld waard voor cameramerken). Enfin, op dit moment kost Kronkeling mij dus geld. Denk aan webhosting, WordPress plugins (sommigen kosten geld), back up service, etc. Maar dat is niet erg. Want ik creëer uit niets iets. En dat geeft voldoening.

Het grootste compliment kreeg ik van een medecursist tijdens een cursus straatfotografie. Hij raadde me aan om de website “Kronkeling” eens te bezoeken. Ik glom nog net niet. Maar het scheelde niet veel.

Wat ik met Kronkeling wil bereiken

Ik wil vooral veel mensen bereiken. Omdat er tussen die mensen weer mensen zitten die Kronkeling leuk vinden. En dat nu nog niet weten. Dus jij, als lezer, zou me een klein beetje kunnen helpen om Kronkeling een groter bereik te geven. Dat kan door je aan te melden voor de nieuwsbrief. Of door andere mensen te vertellen over Kronkeling. Want hoe meer mensen mijn werk lezen, hoe meer potentiële kansen. Kansen ja, want dáár doe ik het dus voor. Fotografie-gerelateerde dingen die op mijn pad komen, die ik vantevoren helemaal niet had voorzien. Ik heb al een paar onverwachten kansen beetgepakt.

Een voorbeeld:

Sinds eind vorig jaar geef ik lezingen en workshops. Iets wat mij onvoorstelbaar leek toen ik Kronkeling begon in januari 2015. Maar dankzij mijn website bouwde ik een publiek op. En kreeg ik een beetje naamsbekendheid en (bij sommigen althans) geloofwaardigheid. En verzorgde ik dit jaar fotografie-avonden voor Fotoclub Zwijndrecht, Moerdijk en DAF (Dordrecht).

Volg een workshop bij Kronkeling

Al dat geschrijf op dit blog over leren kijken is natuurlijk reuze interessant. Evenals de fotografie-avonden die ik verzorg – met daarin een hoop gepraat natuurlijk. Maar dat háált het niet bij daadwerkelijk naar buiten gaan en je te laten zien en ervaren hoe je beeld wordt ingekleurd door je eigen ervaringen, karakter en ideeën. Daarom kun je ook gewoon een workshop volgen bij Kronkeling.

Enfin, hier vind je meer informatie over het programma, de prijs en de locatie.

Maar gewoon lekker blijven meelezen op Kronkeling mag natuurlijk ook.

Tot zover de promotie.

Drie artikelen uit de archieven

De echte oude artikelen zijn lastig vindbaar voor de bezoeker. Daarom heb ik een tijdje terug een pagina toegevoegd waarop je alle thema’s vindt. En een pagina met alle fotografen waar ik ooit over schreef, ingedeeld per fotografiestroming. Dat helpt best een beetje: gemiddeld genomen bekijkt iedere bezoeker nu 3,5 pagina voordat hij weer vertrekt. Dat is 0,3 pagina meer dan vorig jaar.

Maar die oude artikelen halen nooit meer de bezoekersaantallen die mijn nieuwe artikelen nu halen. Soms terecht, maar er zitten artikelen tussen waarvan ik het zonde vind dat ze zo zijn ondergesneeuwd. Daarom deel ik hieronder drie artikelen die ik eventjes naar boven sleep. Ter uwer vermaeck!

Eén van mijn eerste opinie-artikelen, over de rol van Instagram binnen de fotografie:

Is Instagram de ondergang van de fotografie?

En een artikel over het hoe en waarom van deze curieuze foto die straatfotograaf Gary Winogrand maakte van een echtpaar met aangeklede apen op de arm:

Garry Winogrand: Een echtpaar met twee apen

Tot slot een artikel uit een (korte) serie artikelen over compositie. Het gaat over dat je soms even door je wimpers moet kijken om te zien of de compositie klopt:

Compositie #2: Kijk door je wimpers

Nieuwsgierig naar wat ik schreef bij de mijlpaal van 100 blogposts? Dat artikel vind je hier. Op naar de volgende 100!