Iphone 7 Plus beter dan een spiegelreflexcamera?

Iphone reviews lezen doe ik nooit, het interesseert me niet. Maar deze keer maakte ik een uitzondering. Omdat heel internet ineens roept dat de Iphone 7 Plus zó dichtbij de kwaliteiten van een spiegelreflexcamera komt, dat het het medium fotografie weer een stukje zal veranderen. En dát vind ik dan weer wel interessant. En ik wil weten of het klopt. 

Allereerst, wat is er dan zo bijzonder aan de camera aan deze zoveelste nieuwe smartphone?

1. De Iphone 7 Plus heeft 2 lenzen van 12 megapixel

De lensen bestaan beiden uit 6 elementen en werken als één. De ene is een groothoeklens van 28 mm, de ander een telelens van 56 mm. Daarmee kun je inzoomen zonder dat je daarvoor een echte telelens nodig hebt, want anders wordt je telefoon wel erg zwaar.

 

iphone-7-plus-camera1

 

Hardwarematig zoom je slechts 2 keer in, maar dankzij de software kun je tot wel 10 keer digitaal inzoomen terwijl je een foto maakt. Het gevolg is dan niet de pixelsoep die je nu gewend bent van je telefoon, getuige onderstaand voorbeeld:

 

iphone-7plus-dual-camera

 

2. Deze Iphone 7 Plus maakt foto’s met een kleine scherptediepte (bokeh)

De maximale lensopening (diafragma) is f1.8, dat is een stuk lichtgevoeliger dan de Iphone 6s met een opening van 2.2. (NB de Samsung Galaxy S heeft een lensopening van f1.7, dus Apple is hier geen koploper). Echter, door de minieme lenzen is het tot op heden nog niet gelukt om een geringe scherptediepte in smartphonefoto’s te krijgen.

 

apple-showed-some-impressive-shots-with-bokeh-on-the-iphone-7-plus

 

Scherptediepte is toch wel één van de paradepaardjes van een spiegelreflexcamera. Er zijn wel wat apps beschikbaar die het effect simuleren, maar het resultaat is lachwekkend. Apple zegt nu deze uitdaging softwarematig te hebben opgelost. Beide camera’s worden gebruikt om allereerst personen en objecten te herkennen en vervolgens wordt de diepte geanalyseerd. Zo blijft de voorgrond scherp en kan de achtergrond onscherp blijven. Overigens komt deze functie pas later dit jaar beschikbaar bij een software-update. Helemaal af is die oplossing dus nog niet, maar hierboven zie je al wel een eerste resultaat van de camera.

3. Deze Iphone maakt foto’s in DNG formaat

Dat betekent dat je na het maken van de foto nog álle visuele informatie hebt. Terwijl je voorheen met een JPEG zat opgescheept waarbij nabewerking altijd ten koste ging van de kwaliteit van het bestand.

Conclusie: dit is het einde van de compact camera

Ik denk dat ‘het internet’ een beetje hoog van de toren blaast. Deze verbeteringen zijn de zoveelste bedreiging voor de low-end compact camera, een markt die toch al tanende is sinds 2010 (introductie Iphone 4) door de steeds betere camera’s in smartphones. Echter, een spiegelreflexcamera is een single-purpose apparaat. Derhalve is de ergonomie ook volledig aangepast op het maken van foto’s. Een smartphone blijft een rechthoekig tablet. Wat – vind ik – gewoon niet lekker vasthoudt als je fotografeert. Maar de ontwikkelingen zorgen er wel voor dat je bijna altijd en overal een steeds betere camera tot je beschikking hebt. En dat is fijn, want:

The best camera is the one you have with you

~ Chase Jarvis

Zelf fotografeer ik trouwens zelden met een spiegelreflexcamera. Bijna al mijn foto’s maak ik met een Fujifilm X100t, een handzame high-end compact camera met daarop een vaste lens van 35 mm. Ik hou niet van ‘alleskunners’ want dat betekent altijd dat er consessies zijn gedaan. Hoe minder features, hoe beter de overgebleven features zijn.

Meer lezen over de vermeende impact van de Iphone 7 Plus op de fotografie?

The New Yorker schreef hierover een fijn opinieartikel: with the Iphone 7Plus, Iphone changed the camera industry forever. The Verge schreef eerder al over waarom binnenkort alle smartphones 2 lenzen zullen hebben. En op Dpreview vind je een wat lyrisch artikel over waarom de Iphone 7 Plus alles gaat veranderen.