448 piramides bouwen voor de lol?

Soms vergroot kunst uit dat alles zinloos is. Zoals de 448 zandpiramides die je nu kunt bezoeken in Abu Dhabi. Het is locatiekunst die vanzelf weer verdwijnt.

De piramides van Jim Denevan staan opgesteld in 19 ringen op een stuk grond van bijna een vierkante kilometer. Het hoogste punt is 27 meter.

Ik betrap mezelf erop dat ik bij dit kunstwerk denk ‘pff, wat een werk voor iets dat weer verdwijnt’. Maar het enige verschil tussen dit project en mijn projecten is tijd. Want mijn fotoseries verdwijnen netzogoed, alleen wat later.

En bovendien: het verdwijnen zelf is ook onderdeel van het kunstwerk van Jim Denevan.

Kunstwerk over tijd

Dit piramidekunstwerk deed me denken aan een ander project dat juist weer veel te láng duurt: de Zeitpyramide. De afronding daarvan gaat niemand die nu leeft nog meemaken.

Per 10 jaar wordt er één blok toegevoegd aan wat uiteindelijk de piramide in Wemding (Duitsland) moet worden. Dit is de huidige stand van het werk:

Het eerste blok werd geplaatst op 23 oktober 1993. Op 9 september 2023 is het vierde blok toegevoegd. In het jaar 3138 (!) is het werk af en ziet het er zo uit:

Op de website van de Zeitpyramide kun je de recente plaatsing van het blok bekijken. Duurt trouwens wel anderhalf uur. Over veel tijd gesproken 🙂

Enfin, te kort, te lang en alles ertussen in: zolang er maar een overlap is tussen (een deel van) het kunstwerk en de tijd dat jij leeft. Want dan bestaat de mogelijkheid dat je wordt geraakt door het werk. En dat is alles wat telt.