Tip 124: Fotografeer je eigen ritueel

Bij aankomst in een nieuwe hotelkamer loop ik meteen door naar het raam om het uitzicht te inspecteren. Maar Hay Kranen doet iets anders. Hij pakt zijn camera en fotografeert 11 objecten uit die kamer. Van wc-rol tot kunst aan de muur, het belandt allemaal in zijn project Hospitalithings.

Ik ben een groot pleitbezorger van het vastleggen van kleine gewoontes: fotografeer niet het uitzicht op de berg, maar juist die drassige grond waar je onderweg telkens in wegzakte. Want dat zijn de details waar de leuke anekdotes in schuilen.

Dus na een reis langs de westkust van de VS baalde ik ervan dat ik geen serie had gemaakt van alle hotelkameruitzichten. Helemaal omdat dít pareltje er tussen zat:

Recht met m’n snufferd op een dode muur, midden in Las Vegas: heb ik natuurlijk wel over geschreven. Maar geen beeld.

Terug naar Hay Kranen.

Ik volg al een tijdje zijn nieuwsbrief. Daarin staan allemaal linkjes naar dingen waarvan ik niet wist dat ik ze wilde weten. Bijvoorbeeld: welke kleur is een woord? Ook maakt hij websites die hard nodig blijken te zijn. Want wie weet nog precies wat de volgorde was van alle corona maatregelen? Hay maakte een overzicht in 22 stappen. Vet.

Ondertussen heeft hij weer een nieuwe noodzakelijke website gemaakt, ditmaal gewijd aan zijn project Hospitalithings. Sinds 2017 fotografeert hij in iedere hotelkamer deze 11 objecten:

Deurklink
Decoratie
Haardroger
Sleutels
Lamp
Lichtschakelaar
Toiletartikelen
Afstandsbediening
Douchegoot
Douchekraan
Toiletrolhouder

Eén foto van bovenstaande objecten is saai, die verwijder je van je telefoon. Maar zodra je er een serie van maakt, ben je een fenomeen aan het vastleggen. Let bijvoorbeeld eens op de wanstaltige decoratieve elementen in iedere hotelkamer. Het valt me altijd op, maar ik fotografeer ze nooit. Hay wel:

Of de volledige pretentieloosheid van een lichtknopje:

En de diversiteit aan zeepjes in de badkamer:

Maar ga vooral zelf lekker ronddolen in Hospitalithings. En stap daarna uit je consumeerrol en bedenk eens welk ritueel jij kunt vastleggen.

Daarvoor hóef je trouwens niet naar een hotel te gaan. Kijk maar eens naar dit uitzwaairitueel.