Deze 6 exposities bezoek ik deze zomer

Zo, mijn vakantie is voorbij. Geen nood, want ik heb zin in een zomer in Nederland; een lijstje met exposities ligt al klaar. Die bezoek ik bij voorkeur op snikhete dagen, want dan is de koelte en rust van een museum mijn toevluchtsoord. Voor wie ook thuisblijft zijn mijn tips wellicht een leuk startpunt.

Allereerst: dit jaar sla ik het fotografiefestival in Arles een keertje over. Maar wie deze zomer op vakantie gaat naar Zuid-Frankrijk, rijd er vooral even langs, dat is de moeite waard. Hier lees je waarom.

Maargoed, Nederland dus. Wat valt hier te doen? Een hoop, dus ik beperk me – uit gemakzucht, het is immers zomer – vooral tot de steden waarin ik woon: Den Haag en Rotterdam. De volgorde is willekeurig want over de kwaliteit kan ik nog niks zinnigs zeggen.

Fotomuseum Den Haag

Wat is er te zien: School: verliefd, verveeld, verslapen
Tot wanneer:
6 augustus 2023
Link naar museumpagina

Waarom ik dit wil zien: de curator van deze expositie dook de archieven in en ging op zoek naar foto’s uit de schooltijd. Denk aan klassefoto’s, gymzalen, vriendinnenkliekjes. Ik verheug me op een trip down memory lane én ik ben nieuwsgierig naar hoe de curator deze expositie heeft opgezet.

Kunstmuseum Den Haag

Wat is er te zien: Escher – Andere Wereld
Tot wanneer:
10 september 2023
Link naar museumpagina

Waarom ik dit wil zien: Deze expositie heb ik al bezocht, vlak na de opening. Dat bleek een inschattingsfout: de hoeveelheid bezoekers zorgde voor een ongewilde Escheriaanse ervaring; de hoeveel hoofden, armen en benen waren eindeloos. Begin- en eindpunt onvindbaar. Maar het waren enkel de bezoekers die ik zag, niet het werk van Escher zelf. Dus ik vertrok na 10 minuten, om op een rustiger moment nog eens terug te komen.

Waar ik me op verheug zijn de installaties die voor deze expositie zijn gemaakt en een knipoog zijn naar het werk van Escher, zie ook de video hierboven. En ik heb zin in een vrijwel lege museumzaal dus kom niet allemaal tegelijk 🙂

OMI Rotterdam

Wat is er te zien: Expositie Post65 files
Tot wanneer:
9 september 2023
Link naar expositiepagina

Waarom ik dit wil zien: Wie bekend is met mijn werk, kent mijn liefde voor gebouwen die door anderen worden verguisd. Deze expositie in OMI (wat staat voor Office for Metropolitan Investigation) gaat over Rotterdamse gebouwen uit de periode 1965-1990. Het ruimtelijk ontwerp voor de expo sluit perfect aan bij het tijdsbeeld. En ik ben nieuwsgierig naar hoe de aanvankelijke reactie was op gebouwen die we nu spuuglelijk vinden. Volgens de site van OMI komen juist ook die reacties ook aan bod.

Voorhout Den Haag

Wat is er te zien: Voorhout Monumentaal Beeldenexpositie
Tot wanneer:
20 augustus 2023
Link naar expositiepagina

Waarom ik dit wil zien: Eigenlijk was ik al om toen ik op Instagram bovenstaande foto voorbij zag komen. Het verkeersbord staat aan het begin van de gratis buitenexpositie op de (vind ik) mooiste locatie in Den Haag. NB: strikt genomen is dit geen toevluchtsoord bij hitte, alhoewel de bomen op ‘t Voorhout wel voor relatieve verkoeling zorgen.

Eye Filmmuseum Amsterdam

Wat is er te zien: Werner Herzog – The Ecstatic Truth
Tot wanneer:
9 oktober 2023
Link naar expositiepagina

Waarom ik dit wil zien: Ik ben niet heel bekend met het werk van filmmaker Werner Herzog. Wat ik vaak lees is dat hij een bevreemdende kijk heeft op de alledaagse werkelijkheid. Dat maakt mij nieuwsgierig. Daarbij komt dat ik nog nooit in het Eye Filmmuseum ben geweest, dus als de expo niks is, dan kan ik in ieder geval nog het gebouw bewonderen.

Fotomuseum Rotterdam

Wat is er te zien: Snelfotografie: de rage van 1912-1925
Tot wanneer:
10 september 2023
Link naar expositiepagina

Waarom ik dit wil zien: Begin 20ste daalde de prijs van een portretfoto drastisch. Ineens kon iedereen een pasfoto laten maken. Ik heb zin om te kijken naar de resultaten. Hoe poseerde men? Zien we al voorbodes van de selfie van vandaag? Doet me ook denken aan een artikel dat ik schreef over de overeenkomst tussen een Kodak Brownie en onze smartphone.

Dus: gaat dat zien, of gaat op vakantie! Allebei leuk.