Wanneer is deze foto gemaakt?

Je kunt eindeloos door Insta scrollen óf je kunt raden in welk jaar een foto is gemaakt. Ik doe liever het laatste en dat treft: de site Chronophoto ontleent er zijn bestaansrecht aan.

Een vriend tipte mij deze website toen ik in mijn eentje zat te lunchen. Een kwartier later zat ik in de zoveelste speelronde en vergat terstond weer aan het werk te gaan. De bezigheid speelt in op mijn detectiveblik bij het zien van een foto. Stuur mij een whatsappfoto en ik haal er informatie uit die je zelf niet had gezien.

Enfin, Chronophoto schotelt je een foto voor. Het enige dat jij moet doen is met een slider aangeven wanneer ‘ie is gemaakt. Je krijgt dan bijvoorbeeld deze foto te zien:

De auto’s, badpakken en zelfs de kleuring van de foto zijn allemaal hints. Ik gokte 1969 maar het bleek 1957. Enige minpunt van de site is dat het knetteramerikaans georiënteerd is. Waardoor ik soms belangrijke hints niet in de tijd kan plaatsen.

Met onderstaande foto lukte dat gelukkig alweer wat beter:

De setting lijkt zo uit de serie Mad Men te komen. En de televisie uit de jaren ’70 (heb ik van horen en zeggen – ik werd zelf ruim een decennium later geboren). En inderdaad, het beeld komt uit 1973. Een doodgewone foto destijds, maar nu hopeloos gedateerd.

Naschrift: bij het doorlezen van dit blog op taal- en stijlfouten, vroeg mijn onbezoldigde eindredacteur of ik die man op tv had herkend. Zou dat president Nixon kunnen zijn…? Tsja, je kunt kijken wat je wilt, maar als je het historisch besef mist, valt er weinig te beginnen.

Speel hier zelf Chronophoto.

Tijdsbeeld

Even terug nog naar dat tijdsbeeld, dat is – gek genoeg – iets van alle tijden. Want over 10 jaar is óók vandaag gedateerd (fotografeer daarom nu vandaag). Alleen zie je dat pas achteraf. Over 10 jaar blijken onze meubeltrends, kledingsmaak, autovoorkeuren en zelfs straatmeubilair te zijn aangepast of verdwenen. Weet iemand waar de rode brievenbus van de PTT bijvoorbeeld is gebleven? Of de supermarkten C1000 en Edah? Waar is de dichtstbijzijnde telefooncel? Of de praatpalen langs de weg?

Allemaal weg, onderdeel van een tijdsbeeld geworden. Net als dit STER-reclameblok uit 1991:

P.S. Voor de competitieven onder ons: mijn Chronophoto topscore is momenteel 3488 punten 🙂