Tip 113: vijf gratis tools die ik vaak gebruik

Sommige dingen besteed ik graag uit aan gratis online tools. Bijvoorbeeld omdat ik altijd vergeet hoe je een achtergrond in Photoshop snel kunt verwijderen. Of als ik zelf een leuk tekeningetje wil maken. Dus: hierbij 5 tools die je zonder registratie of andere onzin kunt gebruiken. Doe er je voordeel mee.

1. Achtergrond verwijderen

Om maar te beginnen met het verwijderen van een achtergrond: waarom wil ik dat soms? Om een powerpointpresentatie op te leuken met een los element in plaats van een volledige foto. Maar ook een zelfgemaakt fotoboek fleurt ervan op als je eens afstapt van het geijkte 2×3 formaat. In de foto hierboven zie je een voorbeeld. Links een giraffe mét achtergrond, rechts zonder. Nu kun je ‘m gewoon onderdeel laten zijn van een foto. Mits je dat wilt natuurlijk.

Link naar tool: Remove Background

2. PNG plaatjes zoeken

PNG plaatjes zijn plaatjes met een transparante achtergrond. Ik ben er gek op, maar als je via Google zoekt kom je telkens op sites uit waarvoor je moet betalen. Gelukkig bestaat PNG Egg, ook een zoekmachine, maar dan met alleen PNG plaatjes. En die plaatjes gebruik ik voor hetzelfde doel als hierboven: Powerpointpresentaties en fotoboeken.

Link naar tool: PNG Egg

3. Tekeningen maken

Zin om te tekenen en geen zin om je te verdiepen in de (on)mogelijkheden van Paint? Gebruik dan gewoon Sketchpad. Ik maak er regelmatig simpele tekeningen of grafieken mee voor dit blog. Kun je bijvoorbeeld zien in dit artikel.

Link naar tool: Sketchpad

4. Bestanden omzetten

Heb je een .tiff bestand dat een .jpg moet zijn? Wil een drukker dat je de boel in .eps aanlevert? Geen nood. Cloudconvert converteert alles.

Link naar tool: Cloudconvert

5. Screenshot maken van een heel artikel

Terugkerende irritatie: ik wil een screenshot maken, maar het artikel is langer dan mijn scherm. Dan moet ik dus tig screenshots maken. Nu ga ik gewoon naar Capture Full Page, voer de link van de bewuste website in en voilá, ik krijgt het hele artikel zo in pdf of jpg. Wat een feest.

Link naar tool: Capture full page

Voor wie nu de smaak te pakken heeft; ik gebruik ook gratis online diensten. Eerder schreef ik over hoe Miro mij helpt bij het werken aan een fotoproject. En mocht je Photoshop te duur vinden, dan kan ik je de gratis tool Photopea van harte aanbevelen.