Mijn 3 fotografie miskopen

In de 10 jaar dat ik fotografeer, heb ik heel wat rotzooi gekocht. In het begin had ik nog geen flauw benul van wat ik écht nodig had. Nu wel. Waarschijnlijk heb je weinig aan mijn tips (iedereen moet zijn eigen lessen leren), maar ter vermaak deel ik mijn miskopen lekker toch.

Allereerst even een disclaimer. Wat miskopen zijn voor mij, zijn misschien must-haves voor jou. De enige manier om daar achter te komen, is om veel te fotograferen. Vooraf inschatten wat werkt voor jou, is vrijwel onmogelijk. En toch moet dat, want anders kun je niet beginnen met fotograferen.

Een UV-filter

Ha, mijn UV-filter. Een glazen filter dat je op je objectief zet.

Oorspronkelijk is zo’n filter bedoeld om ultraviolet licht tegen te houden, dat zorgt namelijk voor een blauwe waas op foto’s. Maar de camera’s van tegenwoordig zijn daar prima tegen bestand. De reden dat ik een UV-filter erop schroefde was om mijn lensglas te beschermen. Omdat ik deed alsof mijn camera een museumstuk was, in plaats van een gebruiksvoorwerp. Maar lensglas is zó hard, dat je echt je best moet doen om daar een kras in te krijgen. Is mij nog nooit gelukt. Na enkele maanden ging íe er weer af en schreef ik een artikel over mijn gebutste camera en mijn trots daarover. Het kan verkeren.

Mijn fototas

En toen was daar de fancy leren fototas. Speciaal geïmporteerd uit de Verenigde Staten. Pas later zag ik dat er nog torenhoge importkosten bijkwamen.

De tas zorgde vooral voor een hele hippe look. Maar de spullen kwamen zelden úit mijn tas. Het was een heel gesleep met mijn camera en objectieven. Als ik iets zag dat ik wilde fotograferen, was het moment alweer voorbij zodra ik alles had geïnstalleerd. Of ik had domweg geen zin om de boel uit te pakken.

De tas heeft derhalve een tweede (en hopelijk beter) leven gekregen dankzij Marktplaats.

Mijn zoomlenzen

Mijn relatie met zoomobjectieven is een uiterst moeizame. Ze geven mij een extra keuze (brandpuntafstand) waar ik onrustig van word omdat ik moet kiezen. En bij teveel keuzes sijpelt mijn aandacht naar kiezen, niet naar creëren.

Dus stapte ik na enige tijd over naar een camera met een vast brandpunt (Fujifilm X100t). Inmiddels ben ik alweer wat camera’s verder en fotografeer ik nu met een Fujifilm GFX 50R. Ik heb er maar eens objectief bij, nog steeds met een vast brandpunt (35mm).

Toch nog een nuttige tip

De kans is groot dat – als je beginnend fotograaf bent – je ook spullen koopt die uiteindelijk niet passen bij hoe je het liefste werkt. Het kost nu eenmaal tijd om erachter te komen wat jouw voorkeuren zijn. Wel is het dan handig om waar mogelijk tweedehands apparatuur te kopen. En dus niet een gloednieuwe tas uit de VS te laten importeren 🙂