Tip 108: Bezoek deze vier plekken!

Natuurlijk, de zon schijnt, maar dat weerhoudt mij er niet van om af en toe een museum in te duiken. Lekker koel en rustig bovendien. En er is veel moois te zien. Hieronder vind je een lijstje met mijn favorieten, doe er je voordeel mee. Of blijf lekker in de zon liggen.

1. Wild Summer of Art – t/m 6 september in Rotterdam

Wild Summer of Art is een groepsexpositie van 90 Rotterdamse kunstenaars in het rauw kunstzinnige Merwe-Vierhavengebied (M4H) in Rotterdam. Leuke bijkomstigheid: je kunt alle kunst kopen. En vind je alle werken niks (wat bijna onmogelijk is met 90 kunstenaars), dan is de locatie zelf ook een bezienswaardigheid op zich. Deze staat in mijn lijst met stip op nummer één.

De kunst hangt, staat en ligt in een pand met afwisselend grote industriële hallen, kleine nisjes en verstopte kelders. Een feest om doorheen te struinen.

2. Zonvonkengesproei in Stedelijk museum Schiedam t/m 11 september

Dit is een onverwacht leuk museum, verscholen in een stadje waar ik zelden kom, terwijl het gewoon onder de rook van Rotterdam ligt. Momenteel aldaar te zien: Zonvonkengesproei van Zoro Feigl, een installatiekunstenaar die 6 zalen omtovert tot een bewegingsspectakel. Soms een beetje flauw, soms fascinerend.

Hieronder vind je een soort trailer van de expositie:

Hoewel ik er voor Zoro Feigl naartoe ging, vond ik de expositie Levend Landschap (t/m 6 november) misschien nog wel leuker. Daar zie je hoe kunstenaars al 600 jaar worden geïnspireerd door het Maas-Delta gebied. Vooral de laatste 100 jaar vond ik bijzonder, waar de industrialisatie ook in de kunstwerken is terug te vinden.

3. Ouders – t/m 13 november in Fotomuseum Den Haag

In Den Haag vind je een verzameltentoonstelling van 30 kunstenaars rondom het thema Ouders. Daar zag ik ook de serie van Deanna Dikeman in het echt (hier vind je mijn artikel erover). Leuk om met je ouders of je kinderen heen te gaan. Of gewoon lekker in je eentje.

4. Flash | Back in Mauritshuis Den Haag t/m 16 oktober

Het Mauritshuis vroeg 16 fotografen om één meesterwerk uit te kiezen en daar een fotografisch antwoord op te geven. Ik was al jaren niet meer in het Mauritshuis geweest, dus dit was een mooie aanleiding. Helaas vond ik de foto’s tegenvallen (behalve die van Stephan Vanfleteren), maar ik werd wel blij van QR-codes bij de schilderijen. Neem je oortjes mee want de achtergrondverhalen zijn echt de moeite waard om naar te luisteren.

En dan staat er nog op mijn lijst voor binnenkort: de expositie Typisch Nederland van Jan Dirk van der Burg in het Nederlands Fotomuseum. Hij fotografeert luchtig anekdotisch (‘kijk dit eens’), en zet de Nederlander te kijk. Van hem heb ik ook het boek Olifantenpaadjes, wat ik nog steeds zijn beste serie vind.