Herken alle vogelgeluiden met deze app

Ik heb maar 12 apps op mijn telefoon staan. Zo voorkom ik onnodig digitaal escapisme. Maar recentelijk is er een app bijgekomen die ik idioot vaak gebruik. Tijd voor een artikel daarover, al moet ik de link met fotografie nog wel even uitvogelen.

Vogelgezang

Een tijdje terug was ik met mijn vriend aan het skaten in de duinen achter Den Haag (die stad achter de duinûh). We hielden halt omdat we een ons onbekende vogel hoorden zingen. We luisterden maar zagen ‘m nergens. Noch herkenden we zijn zang. Even later hield een voorbijganger zijn pas in en vroeg waar we naar keken. Toen hij begreep dat we vooral luisterden, pakte hij zijn telefoon erbij, opende een app en wist ons even later te vertellen dat de vogel in kwestie een nachtegaal was.

Die app wilde ik dus ook.

Wat bleek: het is gewoon een gratis app, ontwikkeld door The Cornell Lab of Ornithology. En het werkt doodsimpel. De app neemt middels de microfoon geluid op zodra jij op play drukt. Wanneer de vogel zich laten horen, kun je het stukje selecteren met het betreffende geluid. De app analyseert vervolgens dat stukje en komt – op basis van een algoritme – terug met het antwoord, inclusief de mate van waarschijnlijkheid dat het die vogel is.

In de database zitten momenteel 1000 vogels die de app kan herkennen, en dat aantal groeit nog iedere dag. Wat ook leuk is: op deze landkaart kun je zien wat er de laatste 24 uur allemaal is gespot dankzij de app. Tot slot hebben ze een lekker nerdy filmpje over hun app gemaakt:

Inmiddels kan ik dankzij de app de Kramsvogel, de Groenling, de Grote Gele Kwikstaart en de Fitis nu ‘herkennen’.

Blijft over: wat heeft dit allemaal te maken met fotografie? Niets. Maar in deze fotoprojecten spelen vogels wel een centrale rol:

Opgezette vogels in een bak met water.

Vogels geabstraheerd tot mini Mondriaanschilderijen

De mooiste portretfoto’s van vogels (maar echt)

Hilarische fotoserie van vogels op een paaltje