Welke vogels zijn dit?

Toen ik klein was werd ik tijdens autoritten regelmatig vergezeld door reusachtige spechten, gaaien en pimpelmezen. Een cd vol vogelgeluiden stond dan op maximaal volume – een liefhebberij van mijn vader. Ik lette destijds niet goed op helaas. Gelukkig leert het project Blocbirds mij ook om vogels te herkennen, maar dan op basis van hun kleurenpalet.

Studio 212 Fahrenheit heeft 25 grafische vogelcomposities gemaakt. De afbeeldingen uit hun project Blocbirds brengen de vogel terug tot een setje kleuren: kijk bijvoorbeeld eens naar dit “vogeltje”:

Herken je het?

Het is een roodborstje:

Het vogeltje is dus geabstraheerd tot een kleurenpalet dat enkel bestaat uit vierhoekige vlakken. Extra leuk: de kleurverhoudingen en de plaatsing van de kleuren kloppen met het daadwerkelijke roodborstje.

Test je vogelkennis zelf eens. Direct onder deze drie afbeeldingen vind je de antwoorden, dus niet te hard scrollen:

Houtduif
Pimpelmees
Gaai

Ik weet het, feitelijk is dit geen fotografie. Maar het is wél een treffend voorbeeld van anders kijken. Met een beetje vogelkennis herken je zo een vogel in de kleurige vlakken. Herkenning kan dus bijzonder abstracte vormen aannemen. Iets vergelijkbaars kun je ook doen met fotografie. Maar hoe en wat dan precies, dat laat ik lekker over aan jouw eigen creativiteit 🙂

Hier vind je alle Blocbirds.

Nog meer vogels

Als gevolg van dit artikel moest ik denken aan de live webcams van Beleef de lente. Daar zie je momenteel allerhande vogels druk doende met het voeren van jongen in nestjes. Mijn favoriet: kijken naar het nestje met daarin drie duistere steenuiltjes. Prima afleidingsmateriaal als je eigenlijk iets af moet maken, zoals dit artikel.

Ook leuk: een camera gericht op een paal in het weiland, en dan maar zien wie er allemaal voorbij komen.