Een lijstje met kijktips voor fotografen

Vandaag regent het, dus tijd voor wat nieuwe kijktips. Komt mooi uit, want ik heb er weer wat verzameld de afgelopen tijd. Een documentaire over Iraanse fotografen, eentje over Gary Winogrand en de Sofa sessions van Martin Parr.

1. De vrouwelijke fotografen van Iran

Ooit was ik op reis in Iran. Het is een fascinerend land met meerdere lagen. Lang niet alle lagen zag ik tijdens mijn reis; als toerist voel je de censuur een stuk minder dan als Iraniër zelf. In deze documentaire is dat wél te voelen. De documentaire volgt vier vrouwelijke fotografen die proberen hun fotografische boodschap uit te dragen zonder daarvoor te worden opgepakt door hun eigen overheid. Er zijn allerhande restricties waar ze zich aan moeten houden. Zo mogen vrouwen niet worden afgebeeld zonder hoofddoek. En mannen en vrouwen mogen niet naast elkaar staan.

Een fascinerend inkijkje in een cultuur die ver van ons af staat. Kijk ‘m hier.

2. Martin Parr | Sofa Sessions

Per toeval kwam ik – tijdens een internet rabbit hole – de Sofa Sessions tegen. Martin Parr gaat in gesprek met bekende en (voor mij) minder bekende fotografen. De interviews hebben een lengte van zo’n 20 minuten, prima voor tijdens de thuiswerklunch :).

3. Gary Winogrand

Tot slot eentje die volledig aan mijn aandacht was ontsnapt eerder dit jaar: een documentaire over straatfotograaf Gary Winogrand. Gaaf! Voor wie zijn geheugen graag eerst even opfrist: hij maakte een geweldige serie over dierentuindieren. Trouwens ook een mooi voorbeeld van iemand die sterk is in selecteren. Hij schoot jaarlijks zo’n 600 (!) rolletjes vol. Ga d’r maar aan staan om daar een selectie uit te maken…