Maak een camera van een blik doperwten

Je hebt helemaal geen camera nodig om te fotograferen. Laat staan een dure camera. Een leeg blik doperwten volstaat ook. Met een beetje klussen bouw je je eigen gaatjescamera voor een paar euro.

Digitaal fotograferen mist een fysieke component (helemaal als je niet print). Je zou bijna vergeten dat men vroeger loodzware apparatuur had waardoor buiten fotograferen een hele uitdaging was. Fotografen destijds waren druk in de weer met hun spullen, het onderhoud en vooral ook het ontwikkelen van de beelden.

De pixel als beelddrager

Inmiddels zijn de dragers van de beelden een stuk lichter; we gebruiken geen zware platen en chemische (soms zelfs giftige) middelen meer om het beeld te voorschijn te toveren. Sommigen nog wel natuurlijk, zoals deze fotograaf die een wetplate foto van mij maakte. Onze dragers zijn van papier. Maar vaker nog zijn ze een beeldscherm, en meestal het scherm van onze telefoon. De stap van foto maken naar foto bekijken behelst een fractie van een seconde.

Je zou bijna vergeten wat een wonder dat eigenlijk is.

Des te leuker is het om zelf eens een camera te bouwen. Van een conservenblik dus. Dies Groot legt in onderstaand filmpje uit hoe dat moet.

Dit gaat op mijn lijstje met leuke knutseldingen. Eerst nog even dat blik doperwten leeg eten 🙂

Een camera obscura werkt trouwens met hetzelfde principe. Maar daarvoor moet je wel je hele kamer volstrekt verdonkeren. Dan krijg je dit.

En voor wie geen doperwten lust: je kunt ook fotograferen met een klein pakje sinaasappelsap; hier vind je een stappenplan om een camera te maken van zo’n pakje drinken.