Een allegaartje aan inspiratie (filmpjes!)

Ik verzamel wekelijks tientallen ideeën voor dit blog. Ik kom dus ook een hoop tegen dat het uiteindelijk niet haalt. Bijvoorbeeld omdat het buiten de thematiek van dit blog valt. Maar omdat het nu kerstvakantie is, ga ik wat filmpjes delen, zodat je er lekker op los kunt kijken.

Wat hieronder volgt is dus een ongeorganiseerd allegaartje van dingen die ik deze week leuk vond, maar waar ik uiteindelijk niet over schreef. Een kijkje in mijn brein, buiten de artikelen om.

Gratis online cursus Artificial Intelligence

Vorig jaar gaf de Finse overheid een cadeautje aan al haar inwoners: een online cursus Artificial Intelligence. Doel: de bevolking bijscholen op een onderwerp dat ons leven steeds meer zal gaan beheersen. Een jaar later vond Finland het ook wel een mooi cadeautje om aan de rest van de EU te geven bij het overgeven van hun voorzitterschap van de EU per 1 januari. De cursus wordt derhalve in alle Europese talen vertaald, maar ik volg hem alvast in het Engels. Aanrader!

Een algoritme dat water verwijdert uit onderwaterfoto’s

En als we het dan toch over AI hebben: iemand heeft een algoritme gemaakt waardoor onderwaterfoto’s er niet meer zo mat uitzien. Dat komt doordat water het licht op een andere manier breekt. Dan krijg je dus dit soort foto’s:

© Derya Akkaynak

Gooi vervolgens het algoritme erop los en dan ziet de foto er ineens zo uit:

© Derya Akkaynak

In het filmpje hieronder vertelt de maker er meer over:

Over hoe je een dagguerotypie conserveert

Het MoMA heeft een filmpje gedeeld met daarin een uitleg over hoe zij een daguerrotypie conserveren. Ik word er heerlijk rustig van 🙂

Pachelbel Canon door treintoeters

Iemand heeft zich kennelijk op enig moment afgevraagd: hoe klinkt Pachelbel als het wordt uitgevoerd door toeters van treinen? Het slaat werkelijk helemaal nergens op, maar leuk is het wel.

Een fotoboek zonder eind

Een fotoboek in de vorm van een Möbiusband. Leuk bedacht, wel lastig op te bergen.