Het fotografiespel: deel 2

Zo, je hebt een week de tijd gehad voor het eerste deel van dit fotografiespel. Nog niks uitgevoerd? Spoed je dan als de wiedeweerga naar deel 1. Hup hup! 

Serieus, als je deel 1 nog niet hebt gedaan, lees dan niet verder maar start met de eerste stap, first things first.

Mooi, dan zijn we nu over met de lezers die een lijst voor hun neus hebben liggen. Toch? Op die lijst staan tenminste 25 woorden danwel omschrijvingen. Allen zijn van toepassing op het fotografische werk dat je hebt gemaakt. En daarbij benoem je tenminste ook de overeenkomsten van de foto’s waar jij het meest trots op bent.

Wat je nu gaat doen:

1. Pak een schaar en knip al je omschrijvingen uit.

2. Leg ze op volgorde van belangrijkheid voor jou. Wie wil jij zijn als fotograaf? Waar haal je het meeste lol uit? Ga intuïtief te werk als je een gevoelsmens bent. En ga logisch te werk als je rationeel bent aangelegd. Denk alleen aan wat jij belangrijk vindt, niet aan een eventueel publiek.

Je eindigt met een lijst die op volgorde van importantie is gesorteerd; het belangrijkste bovenaan, de minst belangrijke categorieën onderaan bungelend. Schuif net zolang totdat je tevreden bent met de volgorde.

Wellicht merk je op dat een aantal woorden ongeveer dezelfde lading dekken. Hoe aanlokkelijk ook; groepeer ze niet en leg ook deze in volgorde van belangrijkheid neer.

Uiteraard kun je deze stap ook digitaal doen – maar toch vind ik het fijner om iets in mijn handen te hebben en dingen heen en weer te schuiven. Het maakt het tastbaar, net als een geprinte foto.

Volgende week het laatste deel, deel 3! DIe staat inmiddels online, je vindt ‘m hier.