Annie Wang: 17 foto’s in één beeld (zonder photoshop)

Hoe neem je leuke foto’s van je kinderen? Het kiekjesgehalte is hoog wanneer het je eigen kroost betreft. Maar Annie Wang pakt het anders aan: ze fotografeert haar zoon al 17 jaar op een zo simpele en conceptueel sterke manier, dat ik er jaloers van word.

Ieder jaar een foto

Een goed idee: de meeste tijd zit in het bedenken ervan. De uitvoering volgt meestal vanzelf. Zo moet het ook zijn gegaan met het doodsimpele idee van Annie Wang: ieder jaar maakt ze een foto van haar en haar zoon. Die foto dient vervolgens als achtergrond voor de foto het jaar daarop – en zo verder. Het leidde tot haar fotoserie ‘The mother as a creator’. Enfin, die moet je eerst zelf even zien voordat ik erover door filosofeer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vage herinneringen

We leven in een permanent heden. En dat heden slokt zozeer de aandacht op, dat we vergeten dat het straks ook gewoon weer tot ons verleden behoort. Alles wordt uiteindelijk een herinnering. Eerst een scherpe, dan een steeds vagere. En precies dat proces maakt Wong zo mooi zichtbaar met haar project.

Op de eerste foto toont ze haar buik in vol oornaat. De buik – en dan vooral wat erin aan het groeien is – is op dat moment een prominente zaak in haar leven. De jaren erna verdwijnt die buik letterlijk naar de achtergrond. Met het verstrijken van een jaar, verkleint ook de rol van de jaren ervoor. Tot je uiteindelijk vooral een puber ziet. Die puber is nu prominent, maar zal over 10 jaar ook in de vergetelheid zijn geraakt, een klein figuurtje op een foto van een foto van een foto van een….

Waar dit me aan doet denken

Deze serie lijkt wel een samenvoeging van het werk van twee totaal verschillende fotografen waar ik eerder over schreef:

Nicholas Nixon fotografeerde 4 zussen – The Brown Sisters – ieder jaar in dezelfde opstelling. En dat 40 jaar lang. Net als Wang legde hij zich toe op een visueel verslag van 1 foto per jaar.

Duane Michal gebruikte het andere element uit de foto’s van Wang; zij speelt met het vervreemdende effect van foto’s van foto’s. Meer verklap ik niet want het verrassingseffect kun je maar 1 keer ervaren. Hier te vinden.