Pelle Cas propt 100 momenten in één foto

Een foto legt maar één moment vast. Maar zo werkt je geheugen niet; ga naar een sportwedstrijd en je komt terug met flarden van beelden en losse scènes. Pelle Cas wil die chaos terugzien in een foto en voegt talloze momenten samen in één beeld. In dat beeld is alles is echt gebeurd, maar niet op hetzelfde tijdstip.

Dat je maar één moment kunt vastleggen op een foto, komt door de tijd:

“Time is what keeps things from happening all at once”

Gelukkig is er Photoshop, waarmee Pelle Cas alle momenten gewoon op één hoop gooit en een beeld creëert waarin het lijkt alsof alles precies tegelijkertijd gebeurde:

© Pelle Cas

Over hoe Cas te werk gaat

In de tijd van één wedstrijd maakt Pelle Cas zo’n duizend foto’s. Daarna volgen tientallen uren nabewerking. Iedere foto die je hier ziet, bevat meer dan 500 lagen in Photoshop. Hij vergelijkt het zoeken naar een goede compositie met het spelen van een Tetrisspelletje:

 “I scroll up and down, over and over looking for figures I think are interesting.

It’s a little like slow-motion Tetris, trying to fit various shapes into various spaces. Then, with luck, a set of coincidences or a kind of gesture or spatial idea begins to emerge.”

~Via Colossal

 

Niks verzonnen

Pelle Cas verzint geen nieuwe realiteit: alle momenten die je in zijn foto’s ziet, zijn ook echt gebeurd, op die plek:

“My one rule is to change nothing, just add and subtract. I also don’t crop, which was maybe the first rule of photography I learned in art school.”

~Bron

Alle momenten tegelijk

Het werk van Cas laat zo duidelijk zien dat tijd vluchtig is. Er gebeurt zoveel, en we zien maar zo weinig. Datzelfde principe komt terug in het boek Here van Richard McGuire. Het hele boek gaat slechts over één ruimte, waarin door de tijd heen van alles in gebeurt. Soms zelfs samengevoegd op één pagina. Het is een boek waar ik nog steeds regelmatig in blader omdat het het verstrijken van de tijd zo ongemakkelijk tastbaar maakt. Ik schreef er niet voor niks een blogpost over. Het boek zelf vind je hier.

Je eigen zich herhalende ochtendroutine

Peter Funch voegt ook momenten samen in foto’s. Alleen hij zag iets volstrekt anders bij het samenvoegen van al die momenten.

Hij stond wekenlang op hetzelfde tijdstip op een druk kruispunt in New York. Daar maakte hij talloze foto’s. Pas bij het nabewerken zag hij telkens dezelfde personen terugkomen. Het werd een fotoserie van steeds dezelfde ochtendroutine, maar dan met andere kleren aan. Het stemt wel wat droevig, moet ik zeggen.