Justin Peters: truukjes met stockfoto’s

Justin Peters begon ooit met fotograferen, maar vond de realiteit te saai. Everything you can image is real, vond Picasso al, en Peters sloot zich daarbij aan. Hij combineert stockfoto’s en maakt zo een wereld die onmogelijk mogelijk is, maar wel mogelijk lijkt.

Ik heb niet zoveel op met stockfotografie; internet stroomt over van de gepolijste plaatjes. Ze passen goed bij een mission statement waar geen touw aan vast te knopen is. Maar het wordt wel interessant als je aan de haal gaat met die foto’s, zoals Peters deed.

Iets dat mooi is moet ook schuren

Ik vind: op een foto moet iets schuren of niet helemaal kloppen. En dat bewerkstelligt Peters, door twee geheel ongerelateerde stockfoto’s met elkaar te combineren. Hij maakt een nieuwe, maffe werkelijkheid die je aandacht langer vasthoudt dan de twee afzonderlijke foto’s zelf doen.

J. Peters

 

J. Peters

Wat Justin Peters zelf zegt

“My work is inspired by surrealist painters, as well as ordinary objects that are particularly drawn to nature and space and I try to instil every piece with a sense of realism that is suddenly broken upon close inception.”

~ Justin Peters via The Independent

J. Peters

 

J. Peters

 

J. Peters

 

J. Peters

Ook stockfotografie, maar dan doorgeslagen

Andy Kelly hergebruikt ook stockfoto’s. Alleen zoekt hij de bizarre uitwassen die online te vinden zijn. Zoals foto’s van een huilend kind met een pistool of een vrouw die een cirkelzaagt poogt op te eten.