Tip 36: Ga aan de slag met je goeroes

Iedereen staat op de schouders van anderen. Maar op wiens schouders sta jíj eigenlijk? Door wie laat je je inspireren, en waarom? Dat zegt wat over jouw eigen creatieve voorkeuren. Daarom is het nuttig (en leuk) om eens aan de slag te gaan met al die types. Hieronder een handleiding daarvoor in 5 stappen.

Soms zie je in anderen weerspiegeld wat je zelf zou willen zijn of doen. Dat kunnen je vrienden zijn, of bekende mensen. Of nog breder: misschien is het wel een boek, lied of gebouw waardoor je begeisterd raakt. Ik heb deze week eens gekeken wie mijn goeroes zijn, waarom ze dat zijn, en hoe dat mij kan helpen in mijn creatieve ontwikkeling. Daarbij stelde ik geen kaders; iedereen mag op de inspiratielijst. Zelf ook hiermee aan de slag? Volg dan de volgende 5 stappen:

1. Schrijf je goeroes op

Pak wat post-its en een pen. Schrijf daarop alle mensen, films, kunstwerken en voor mijn part eenpansgerechten die jou inspireren. Gebruik voor iedere naam of ding een aparte post-it. Je hoeft er nog niet over na te denken, gewoon opschrijven wat je invalt.

Zelf heb ik alleen mijn zogenaamde goeroes opgeschreven. Er kwam een grote diversiteit aan namen bovendrijven: natuurlijk Simon Carmiggelt (tevens mijn inspirator voor de naam van dit blog), natuurkundige Richard Feynman (die zelfs quantummechanica helder kon uitleggen) maar ook regisseur Alex van Warmerdam.

Richard Feynman

2. Benoem wat je in hen aantrekt

Schrijf nu op iedere post-it een paar steekwoorden of zinnen die samenvatten waarom je die persoon / film / wat dan ook inspirerend vindt.

Bij Richard Feynman schreef ik bijvoorbeeld:

  • Kan saaie dingen grappig maken
  • Kan iets moeilijks makkelijk (en leuk!) uitleggen
  • Nieuwsgierig (speelde bijvoorbeeld ook bongo en was verzot op het kraken van geldkluizen)

3. Groepeer

Ha, en nu mag je gaan schuiven. Wie horen er bij elkaar? Laat je niet beperken door het beroep: een schrijver kan prima samen met een fotograaf zolang hetgeen wat jou in hen aanspreekt maar overeen komt. De steekwoorden uit stap 2 kunnen hierbij helpen.

Zitten al je goeroes gezellig in een groepje? Mooi! Nu mag je ze een groepsnaam geven. Wat hebben ze met elkaar gemeen? Probeer dat samen te vatten in een titel.

Zie hieronder het resultaat van mijn groepeeractie:

Maken het normale abnormaalMaken van iets ingewikkelds iets simpelsMaken alles absurdMaken alles melancholischDoen iets geks met tijdInspireren om wat te dóen
Simon CarmiggeltTim UrbanWes AndersonEdward HopperRichard McGuireSeth Godin
Peter de KromRichard FeynmanAlex van WarmerdamIsabel SeligerMargit KollerTim Ferris
Martin ParrOliver SacksToon TellegenLaurent Kronental
Hans AarsmanWillem WagenaarLars von Trier
5. Kijk naar je groepjes. Kijk naar jezelf

Zet je groepjes aan een denkbeeldige eettafel. Waar wil je als eerste aanschuiven en waarom?

Toen ik eens goed naar die eetzaal keek, viel mij allereerst op dat er eigenlijk bijzonder weinig fotografen aanwezig zijn. En dat klopt misschien ook wel, op dit moment in mijn leven. Ik houd me namelijk veel meer bezig met schrijven over fotografie dan met fotograferen zelf.

En dus kijk ik vooral naar het viertal dat van iets ingewikkelds iets simpels kan maken. Het zijn allemaal schrijvers die óók meeslepend kunnen vertellen. En wat zij doen, dat wil ik ook. Ik schuif daarom ook het liefst bij hén aan tafel. Om te leren hoe ik nog beter over fotografie kan schrijven en vertellen.