Iemand fotograferen die overal zijn trui naschildert

Stel je staat op een idyllisch uitkijkpunt in de Oostenrijkse Alpen met een schildersezel voor je neus. Wat schilder je? Waarschijnlijk niet het patroontje van je eigen trui. Fabian Schubert deed dat wel. En een fotograaf legde dat vervolgens weer vast. Inclusief schilderachtig landschap, dat dan weer wel. 

Een kunstzinnige samenwerking

Ruim 6 jaar geleden wandelden er een schilder en een fotograaf door het Zillertal. Ze kwamen elkaar tegen en liepen samen een stukje op. Nu kunnen er allerhande artistieke samenwerkingen ontstaan uit zo’n ontmoeting. Dat gebeurde ook, zij het ditmaal met een licht sarcarstische ondertoon.

Ze spraken af om samen de meest schilderachtige plekken in Europa te bezoeken. Fabian zou aldaar het patroontje van de trui die hij op dat moment aan had, naschilderen. Hank maakte van dat tafereel dan een foto, wat uiteindelijk zou resulteren in de serie Self Portrait Landscape.

© Fabian Schubert | Self Portrait Landscape in Arles, Frankrijk

De plekken van Gaugain en Van Gogh

De plaatsen die Fabian en Hank uitkozen voor de serie knipogen naar de grote meesters. Want schilders als Gaugain en Van Gogh hebben op exact dezelfde plek óók hun schildersezels neergezet. Doch zij schilderden niet hun eigen kleding. De plek op de foto hierboven is eerder vastgelegd door Van Gogh, toen nog het Café du Forum in Arles. Nu een toeristische trekpleister. De gele kleur van het gebouw en de luifels doen een verwoede poging het klassieke beeld van het schilderij op te roepen. Tevergeefs. De luifel gaat nu naadloos over in het geschilderde patroon van de trui. Een knipoog naar wat was.

 

© Fabian Schubert | Self Portrait Landscape in Anse de Rospico, Frankrijk

Mooie metafoor

Ik vind deze fotoserie een treffende visuele weergave voor het feit dat je altijd jezelf meeneemt op vakantie. Tegen een decor van indrukwekkende vergezichten ben je namelijk vooral bezig met slechtzittende wandelschoenen, een onstilbare honger of irritatie over iets wat iemand in je reisgezelschap zojuist zei. Kortom, je bent met jezélf bezig, en niet met het schilderachtige landschap dat zich eindeloos voor je uitstrekt.

En dat is de schilder op deze foto’s dus ook: hij richt zich op zijn trui, niet op wat er verder valt te zien. Dat is namelijk verdomde moeilijk als je jezelf bij je hebt. En in zijn geval dus ook nog eens zijn trui, met dat razend interessante (en lekker overzichtelijke) patroontje.

© Fabian Schubert | Self Portrait Landscape

Het dubbele aan deze fotoserie is dat je het landschap natuurlijk alsnog kunt zien, via de ogen van de fotograaf. Je aanschouwt vooral de naar binnen gekeerde schilder die zijn omgeving letterlijk buiten beschouwing laat.

“Het idee om Hanks shirts in plaats van de Alpen te schilderen, kwam tijdens onze eerste wandeling ter plekke in hem op.

Hij werd daar geconfronteerd met de enorme grootte van de bergen en de kleinheid van zijn doeken, dus besloot hij te schilderen wat het dichtst bij hem stond. Dat was zijn shirt, in plaats van het gigantische landschap voor hem.”

Fabian Schubert via Vice

© Fabian Schubert | Self Portrait Landscape in Herzorgstand Duitsland

P.S. Ga naar Arles

Overigens, Arles (de plek op de eerste foto uit deze blog), daar moet je zéker eens naar toe. Specifieker: ergens tussen juli en september, want in die periode wordt dit kleine Franse dorpje getransformeerd tot een fotografisch walhalla. Hier vind je een kleine honderd exposities van fotografen die op het punt staan naam te maken. Ieder kerkje wordt geofferd aan de fotografie. Voor een indruk, hier som ik 3 redenen op waarom je Rencontres de Photographie moet bezoeken (en hier is mijn verslag van vorig jaar).