Straatfotografie op de Afrikaandermarkt

Onlangs bezocht ik de Afrikaandermarkt in Rotterdam. Een plein tjokvol met voedselkramen, schreeuwende marktlui en langzaam voortschuifelende mensen. Ik richtte me op de persoontjes die daar tegen hun wil waren. Een kleine ode aan straatfotografie op de Afrikaandermarkt.

Kinderen op de Afrikaandermarkt

Je bent klein en je hebt nog geen zeggenschap over de invulling van je eigen tijd. Want je kunt nog niet alleen zijn zonder iets kapot te maken of te worden overmeesterd door een allesomvattende verlatingsangst. En dus word je op zaterdagochtend meegesleept, naar de markt.

Het jongetje op de foto hieronder is door zijn moeder in zijn duwfietsje gefrummeld. het ventje lijkt er eigenlijk wat te groot voor. Hij is dik ingepakt en helt over het kleine stuurtje heen. Rechtsachter staat vermoedelijk zijn moeder. Zij draagt dezelfde gympen als hij, maar dan in een andere kleurstelling. Het jongetje wacht lijdzaam op zijn moeder, die druk in de weer is met allerhande groenten.

Kronkeling - Afrikaanderplein 1

Dan een Aziatisch jongetje, hij eet een mandarijn. We bevinden ons precies even hoog als hij. En je voelt weer even hoe het was – vroeger – toen je de wereld ook op heuphoogte aanschouwde. Je was gewend aan een decor van kontzakken, boodschappentassen en rondzwaaiende armen, wist niet beter.
Kronkeling - Afrikaanderplein 2

Er liep ook een meisje op de markt. Maar die zijn altijd al zoveel verder. Terwijl de jongetjes nog vastklampen aan hun speelgoed, hebben meisjes van dezelfde leeftijd een oogopslag die lijkt te zeggen ‘ik heb het allemaal wel zo’n beetje gezien’. Hoewel dit meisje haar ogen dicht heeft, toont ze toch een bedenkelijke uitdrukking. De arm van haar moeder houdt ze stevig vast. Ze moet mee en houdt zich kranig.
Kronkeling - Afrikaanderplein 3

Een jongetje met een opgedragen of zelfgekozen doel: hij mag de boodschappenkar trekken. Geïrriteerd kijkt hij achterom waar zijn moeder blijft. De vorm van zijn wenkbrauw komt terug in zijn kapsel recht erboven. Een vreemd effect zodra je het ziet.
Kronkeling - Afrikaanderplein 4

Tenslotte de laatste foto, een open einde. De ballon blokkeert het gezicht van het kind. Geen idee of dat kind verveeld, vrolijk of geërgerd rondkijkt. Een lange lok haar rechts van de ballon duidt erop dat dit waarschijnlijk een meisje is. Vermoedelijk is haar blik gericht op wat ze vasthoudt; iets ondefinieerbaars om op te eten. Haar oma staat achter haar, houdt haar in de gaten.
Kronkeling - Afrikaanderplein 5