Duane Michals: Deze foto’s liegen allemaal de waarheid

Sommige series moeten zonder enige tekst en toelichting worden aanschouwd. Omdat jouw onbevangenheid noodzakelijk is voor het bekijken van de foto’s. En dat is het geval bij de serie Things are queer van Duane Michals. Daarom hieronder eerst de 9 foto’s. Daarna praten we verder. 

Nog één dingetje dan: het motto van deze website is Een foto liegt de waarheid. Onderstaande fotoserie is de perfecte visuele weergave daarvan.

Bekijk de foto’s aandachtig en in de volgorde zoals ze hieronder zijn weergegeven:

 

Things are queer – Duane Michals

© Duane Michals | Things are queer

 

© Duane Michals | Things are queer

 

© Duane Michals | Things are queer

 

© Duane Michals | Things are queer

 

© Duane Michals | Things are queer

 

© Duane Michals | Things are queer

 

© Duane Michals | Things are queer

 

© Duane Michals | Things are queer

 

Kadrering

Deze serie maakte Michals al in 1973, maar ik kwam zijn werk pas onlangs tegen. Zijn serie start in een badkamer waar alle verhoudingen kloppen. Althans, binnen het kader van alles wat je ziet op die eerste foto. Want op de tweede foto zie je ineens een levensgroot been te midden van die badkamer. Pas dan besef je dat dat wat je zag op foto 1, veel kleiner is dan je dacht. Je miste de noodzakelijke referentie. En zo gaat het de hele serie door.

Tweedimensionaal liegen

Iedere losstaande foto is even waar, maar in deze foto maakt iedere opvolgende foto de voorgaande foto onwaar. Want telkens vindt een perspectiefverschuiving plaats die ervoor zorgt dat wat je eerst dacht te zien, niet meer klopt.

Het toont feilloos aan dat een tweedimensionaal plaatje nimmer de werkelijkheid kan weergeven. Wat je ziet is slechts een snipper van het geheel. En wanneer je die snipper in een ander perspectief bekijkt, vertelt de foto ineens een heel ander verhaal. Michals weet dat spel tussen foto en werkelijkheid goed te visualiseren met deze serie van 9 geënsceneerde foto’s.

 

Cirkeltje rond

De fotoserie verwijst naar zichzelf: de laatste foto is exact hetzelfde als de eerste foto, maar toch beleef je dit beeld volstrekt anders. Omdat je nu weet dat er een foto hangt boven de wastafel waar deze foto ook weer op staat. Je weet dat je nu naar een minibadkamertje kijkt. En daarmee maakt Michals heel duidelijk zijn punt: een foto zonder context (de eerste foto) liegt de waarheid. Een foto met context liegt een beetje minder. Veel dichter kan fotografie niet bij de waarheid komen. Wijzelf trouwens ook niet.

“I am a reflection, photographing other reflections, within a reflection. To photograph reality is to photograph nothing.”

~ Duane Michals

Uitleg van Duane Michals zelf

Die Duane Michals is behalve fotograaf, ook behoorlijk filosofisch. In onderstaand filmpje gaat hij dieper in op de serie Things are queer alsmede andere werken van hem. Het bekijken waard als je geïnteresseerd bent in de wisselwerking tussen fotografie en realiteit.