Tip 22: FullBleed, een écht goed youtube-kanaal over fotografie

Af en toe struin ik Youtube af, vol ongeloof over het gebrek aan goede fotografiekanalen terwijl fotografie immens populair is. Nergens vind ik een inhoudelijk en visueel sterk kanaal – enkel commerciële rommel. Tot deze week, want toen ontdekte ik FullBleed: korte documentaires waarin fotografen vertellen over hun project. Mooi gefilmd, informatief en inspirerend. Het werd eens tijd ook. 
 

Wat is FullBleed?

FullBleed bestaat al langer maar leefde onder de radar. Het is het particuliere initiatief van fotograaf Jude Edginton. Begin juli kondigde British Journal of Photography aan dat zij een exclusieve samenwerking aangaan met dit kanaal. En zo stuitte ik er dus op. Dat zorgt ervoor dat FullBleed een enorme boost gaat krijgen in publiek, maar ook in de financiering voor de korte documentaires. Hun gezamenlijke doelstelling:

To become the leading destination for films on Photographic Art

 

En inderdaad, FullBleed is ook ooit gestart door de oprechte verbazing dat er zo weinig kwaliteit te vinden was op Youtube:

Photography is hugely popularF and, as an art form, attracts massive audiences (…). But this popularity isn’t reflected in quality online film dedicated to photography in the same way as other creative industries. (…). We saw a distinct lack of quality online film focused on photographers and their work. That’s where FullBleed steps in.

~ Jude Edginton

 

Waarom is FullBleed zo goed?

Alle video’s zijn indrukwekkend, maar ik kon niet precies de vinger leggen op wat dat dan is, dat verschil met al het andere. Na me te hebben ingelezen, weet ik het wel: alle video’s worden gemaakt door fotografen. Iedere video wordt geregisseerd door een fotograaf en gefilmd door weer een andere fotograaf.

We are essentially photographers making films about photographers, and I think we understand what’s important from both sides.

~ Jude Edginton

Een voorbeeld daarvan is de video over hoe Laura Pannack te werk gaat. Je kijkt mee over aan schouder, hoort welke afwegingen ze maakt en hoe ze compleet vreemden benadert en instrueert voor een portretfoto. Het is eigenlijk net alsof je zelf naast haar loopt en haar vragen stelt.

 

Mijn favoriet: over belastingparadijzen

Ik heb ze lang niet allemaal gezien nog, maar één van mijn andere favorieten is het verhaal van Paolo Woods & Gabriele Galimberti. Zij fotografeerden de wereld achter de brievenbusfirma’s (Tax Heavens) en vertellen hoe ze op dat idee kwamen. En dat ze zich halverwege realiseerden dat er helemaal niks te fotograferen viel. Niemand reageerde op hun verzoeken. Toch lukte het uiteindelijk om een zeer geslaagd project neer te zetten, waarmee ze in 2015 op het festival in Arles exposeerden.

 

Meer zien? Het volledige kanaal vind je hier.