Tip 20: Hoe graag wil jij eigenlijk fotograferen?

Een kijkje in de spiegel. Want hoe graag wil jij eigenlijk fotograferen? Natuurlijk, je zegt tegen vrienden dat je fotografie als hobby hebt. En dat je met een project bezig bent. Of dat je ooit je geld met fotografie wil verdienen. Maar ís dat wel zo? Hieronder vind je 3 vragen om dat even na te gaan bij jezelf.
 

Geen woorden maar daden

Het maakt een mens interessanter als hij grootse plannen heeft. Of megalomane ideeën. Neurologisch onderzoek wijst uit dat als je praat over wat je wil bereiken, je hersens al een klein voorschot nemen op het behalen van dat resultaat. Je voelt je dus al licht euforisch zonder dat je íets hebt gedaan. Je liep alleen maar wat te wauwelen. Sommige mensen varen op die euforie, het is voldoende voor ze. Ze praten, praten, praten. Maar nooit volgt er actie. Nooit de vertaalslag van woord naar daad.
 

Judge people by their actions, not their words

Geen idee wie dat ooit als eerste zei, maar toen ik het ergens las kon ik zó mijn omgeving opdelen in mensen die bestaan uit woorden en mensen die bestaan uit daden. Het verklaarde bovendien mijn frustratie wanneer ik mij in gezelschap van woord-mensen bevond. Inmiddels heb ik mensen om mij heen verzameld die dingen dóen. Het maakt het leven een stuk overzichtelijker vind ik. En de mensen om mij heen een stuk leuker ook.

Maargoed, waar bevind jij je op het spectrum van woord en daad? Wat loop jij aan de buitenwereld te verkondigen zonder dat je het ook daadwerkelijk doet? Of in ieder geval, nóg niet, want nu heb je geen tijd, heb je een gezin, heb je het te druk op werk, etc.

Beantwoord onderstaande 3 vragen en je weet of je jouw ideeën ook echt wil omzetten naar daden:

1. Welke concrete doelen wil je bereiken in 12 maanden?

We zijn dan wel halverwege het jaar, maar dat maakt niks uit. Schrijf nu een paar dingen op die je over 12 maanden wil hebben bereikt. Hou het klein, haalbaar en concreet. En vraag je bij ieder doel af wat dat betekent voor je daginvulling. Wil je het dan nog steeds? Zoja, schrijf het op. Mijn doelen voor dit jaar zijn:

  • 6x een korte fotoserie maken voor mijn project Noordereiland door de ogen van…
  • 2 blogs per week schrijven (om te leren over fotografie)
  • 1x per maand een museum/expositie bezoeken (ik zit al op 16, en had de lat dus hoger kunnen leggen)
  • 1 workshop volgen (reeds gedaan, bij Alex Webb)
  • 4 fotografie-avonden verzorgen bij fotoclubs (nog één te gaan!)

Het zijn 5 hele concrete doelen. Met aantallen. Zodat ik eind dit jaar gemakkelijk kan zien of ik mijn doelen gehaald heb of niet. Ze zijn niet onderhandelbaar, ik kan mezelf niet voor de gek houden. Ook zeg ik niks over de kwaliteit van de fotoprojecten waar ik aan werk. Het doel is niet om 6x een mooie, indrukwekkende of fascinerende fotoserie te maken over het Noordereiland. Dat is niet meetbaar. Wel meetbaar is of ik 6 projecten heb afgerond. En de kwaliteit wordt (hopelijk) dan vanzelf beter. Maar zodra je mooie foto’s wil maken, kom je telkens gedesillusioneerd thuis. En dan stop je er snel mee. Ga voor aantallen, niet voor subjectieve maten.

 

2. Hoe wil je dat je dagen eruit zien?

Goed, je hebt je doelen helder. Maar wíl je daar ook echt tijd voor vrij maken – op dagelijkse of wekelijkse basis? Ik las onlangs een korte blog van kunstenaar Austin Kleon. Het ging over de vraag wat je in je leven wil bereiken. En hóe je dat dan bereikt. We raken met dit soort vraagstukken snel verstrikt. Je richt je op het eindpunt maar beseft je niet wat je doel betekent in de dagelijkse realiteit. Wat moet je ervoor (willen) opgeven? Door jezelf één simpele vraag te stellen, weet je of je je doelen wel passen bij het leven dat je wil leiden:

What do you want your days to look like?

This is a question I ask myself whenever I’m trying to make a decision about what to do next. In fact, I believe that most questions about what to do with one’s life can be replaced by this question.

What career should I choose?
Should I go back to school?
Should I take up the piano?
Where should I live?
Should I get married?
Should I have kids?
Should I get a dog?

“What do you want your days to look like?” forces you to imagine the day in, day out realities that making such choices will present you with.

Albert Camus once told a reporter, “One has to pass the time somehow.” And how you pass the time, what your days look like, well, as Annie Dillard wrote, “How we spend our days is, of course, how we spend our lives.”

Austin Kleon

Iets grootsch willen bereiken begint met kleine, routineuze stappen die je gewoon blijft volhouden. Zoals de straat aanvegen. Foto gemaakt in Brussel. © Kronkeling

 

3. Is fotografie onderdeel van jouw routine?

Goed, je hebt een doel, je weet wat dat van je vraagt op dagelijkse basis. Nu moet je dat nog gaan borgen. Oftewel, jouw fotografische doelen moeten onderdeel worden van je dagelijks leven (en dat vind je niet erg, getuige je antwoorden bij vraag 1 en 2). Zorg dat het uitvoeren van je doelen past binnen een routine. En wacht alsjeblieft niet tot je inspiratie hebt voordat je gaat fotograferen. Want dan kun je wachten tot je een ons weegt.

Luck is when opportunity meets preparation

Goed werk is het resultaat van veel voorbereiding en daardoor kansen kunnen zien wanneer ze zich voordoen. Geluk en goed werk staan zelden op zichzelf.

Heb ik iedere zondag inspiratie en zin om 2 blogs te schrijven? Nee. Neem vandaag: ik ben dit weekend in Brussel. Om te fotograferen samen met een vriend die in Brussel woont, om musea te bezoeken en om gewoon wat rond te slenteren. Kortom, het perfecte excuus om geen blogs te schrijven. Maar dat schrijven is onderdeel van mijn zondagroutine – waar ik ook ben en wat ik ook doe. Dus zit ik nu in een café in Brussel, met mijn laptop en een dubbele espresso. Die inspiratie volgt vanzelf. Ik dwing het gewoon af door achter mijn laptop te gaan zitten en door in mijn ideeënboekje te bladeren. Daar waar mijn aandacht blijft hangen, daar schrijf ik over. En dat was dus dit verhaal, over inspiratie. Cirkeltje rond.

© Kronkeling (in een Brussels café om 09:15)

Nou hup, aan de slag met je dromen en ideeën, maak ze concreet! Of stop met praten erover…