Tip 7: Kijk deze drie documentaires over fotografen

Er zijn fotografen van allerhande pluimage. Het werk van de één blaast je omver, terwijl het werk van de ander je koud laat. Om je eigen smaak te leren kennen én je eigen stijl te ontwikkelen, helpt het als je je verdiept in het werk van uiteenlopende fotografen. En dan niet alleen het eindresultaat maar juist ook de bewandelde weg daar naartoe. Kijk daarom deze 3 documentaires die ieder een volstrekt andere fotograaf belichten.

1. De huizen van Hristina – Hristina Tasheva
De huizen van Hristina
Een documentaire die dicht op de huid zit van de illegale Bulgaarse Hristina, net dertig en werkzaam als schoonmaakster in vele Amsterdamse grachtenpanden. De bewoners ziet ze zelden. Zij bestaan enkel in de kort geschreven briefjes met daarop de bevelen wat ze schoon moet maken. Ze bevindt zich tussen de restanten van drukke familielevens, maar is daar nooit onderdeel van. Tijdens het schoonmaakwerk maakt ze stillevens van de interieurs. Observeren is haar rol in het leven, zo stelt ze. De documentaire laat je inzien dat het niet uitmaakt waar je bent, wat je doet of welke camera je hebt, je kunt je altijd expressief uiten.

Bekijk hier de volledige documentaire De huizen van Hristina.

In deze documentaire laat regisseur Erik van Empel zien hoe de bescheiden fotograaf Paolo Ventura in een schuur bovenop een verlaten berg in Italië zijn eigen melancholische wereld creëert. Hij knutselt met verf en karton hele decors in elkaar, samen met zijn kleinzoon. Het resulteert in een aandoenlijk portret van een fotograaf wiens groeiende succes maar moeilijk aansluit bij de ingetogen natuur van Ventura.

Bekijk hier de volledige documentaire De verdwijnende man.

3. Een zweem van wreedheid – Jan Banning

Tot slot een documentaire over – jawel – een documentair fotograaf; Jan Banning. In Een zweem van wreedheid gaat regisseur Frank van Osch met Banning op reis, nieuwsgierig naar zijn aanpak en naar de rol die de oorlogsgeschiedenis van zijn vader speelt in zijn werk. Je kijkt met hem mee over zijn schouder en ervaart derhalve zijn enthousiasme, frustraties en bovenal doorzettingsvermogen om het juiste beeld te pakken te krijgen.

Bekijk hier de volledige documentaire Een zweem van wreedheid.