Een nachtstrand in Dubai, mét verlichting

Het is overdag zo ziedend heet in Dubai, dat je er nu ook ‘s avonds naar het strand kunt. De verlichting wordt verzorgd door megalomane studiolampen. Het resultaat is een nogal unheimisch gebeuren waar je als fotograaf van smult.

Overigens rept de campagne voor deze stranden niet over de bloedhitte overdag. Nee, de reden is als volgt:

“When tourists go around the city during the day, they miss out on being able to enjoy the beach, because after sunset swimming is not allowed.”

Bron: The New York Times

Tuurlijk.

In een stad waar mensen met een zwembad ijsblokken bestellen om dat zwembad op een draaglijke temperatuur te houden, snap je dat een strandbezoek overdag onmogelijk is:

Andrea DiCenzo maakte een fotoserie van het nachtelijke strand in Dubai voor The New York Times. Strandfoto’s vind ik doorgaans niet zo interessant, maar haar serie lijkt gemaakt op een strand dat onderdeel is van een filmset, en dan eentje die wegens budgetredenen is opgebouwd in de studio.

Deze beelden doen me ook denken aan uitspraak die ik ooit ergens las:

The future is already here, it is just not evenly distributed

Want met de toenemende temperaturen moeten op termijn misschien ook de bewoners van Los Angeles en Miami ‘s nachts naar het strand.

Je hoeft natuurlijk niet naar Dubai om ‘s nachts iets bijzonders te fotograferen. Marie-José Jongerius maakte deze buitenaardse serie over de Maasvlakte in aanbouw – bij nacht.

En voor wie gewoon lekker wil kijken naar een Nederlands strand met dito weer: kijk dan eens naar deze serie over 150 mensen die tegelijk gingen schatgraven, op zoek naar 1000 euro.