Kijk eens wat een ander doet!

Voor wie geen zin heeft om naar een museum te gaan: bezoek eens een online eindexamenexpositie van een kunstacademie. Eén van de voordelen van corona is dat iedere afstudeerlichting nu een website heeft – voor het geval er weer een lockdown komt. Hieronder drie tips om vanuit huis te bekijken.

1. Willem de Kooning Academie| Rotterdam

De site van de Willem De Kooning Academie is doorzoekbaar op afstudeerrichting, thema en zelfs afstudeerjaar. Sinds de lichting van 2020 staan alle afstudeerders online:

Daar zit van alles tussen. Bijvoorbeeld iemand die het maar niks vindt dat voetgangers enkel bij een zebrapad voorrang hebben. Dus maakte ze een zebrapad van de hele straat:

© Lieke Muis van der Meer

2. Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten | Den Haag

Afgelopen zomer bezocht ik de eindexamenexpositie van de KABK. Het abstractieniveau is hoog; ik snapte weinig van de meeste werken, en nog minder van de toelichtende teksten. Bovendien is het gebouw groot en – voor mij – spatieel onbegrijpelijk. Let wel, ik verdwaal met gemak in de stad waar ik al jaren woon. Gelukkig hebben we de website nog, want ik blijk de helft niet te hebben gevonden destijds. Niet gek, want het betreft 172 eindexamenprojecten.

3. Fotoacademie | Amsterdam

En tot slot de Fotoacademie. Iedere lichting organiseert zijn eigen expositie, inclusief eventuele catalogus en website. De online werken van de meest recente afstudeerders vind je hier. Of bekijk de online catalogus, die vind ik iets overzichtelijker.

Voor mij handig om te zien wat eraan zit te komen. Want – als het een beetje meezit – dan zit ik halverwege volgend jaar zélf in de afstudeerlichting van de Fotoacademie 🙂