Mijn rabbit holes van deze week

Af en toe heb ik geen zin om iets hoogdravends te schrijven over fotografie. Tegelijkertijd zit ik wel met een knipselmap vol grappige dingen die – op zichzelf – geen artikel kunnen vullen. Twee vliegen in één klap: Ik gooi het hele zwikkie weer eens in één artikel. Net een grabbelton.

Ik zit regelmatig in een internet rabbit hole. Vaak op zondagochtend, als ik inspiratie zoek voor het schrijven van artikelen voor dit blog (de meeste artikelen bedenk ik pas op zondagochtend). Vandaag sprong ik vanuit de ene rabbit hole zo in de volgende. Hier bleven mijn hersens op hangen:

Een wandelend popcornbeestje

Allereerst een bizar beestje. Ergens in de jungle in Ecuador kwam fotograaf Andreas Kay dit wandelende stukje popcorn tegen:

Het blijkt een Flatid Planthopper Nymph te zijn (al betwijfel ik of het beestje zich als zodanig heeft voorgesteld aan Kay).

Een exploderende walvis

In 1970 lag er een enorme dode walvis op het strand ergens in de VS. Lokale autoriteiten wilden het ding weg hebben. Oplossing: volstoppen met dynamiet, zodat de walvis zou worden opgesplitst in kleine, behapbare stukjes. Alleen ging er iets mis in de berekening hoevéél dynamiet je voor zoiets nodig hebt. De gevolgen kun je zien in onderstaand filmpje, overigens het eerste filmpje dat in de jaren ’90 viral ging op internet.

Nooit bekeken Youtube filmpjes

Gek genoeg zit ik zelden in een rabbit hole op Youtube. Er is van alles te vinden, maar ik ben er niet vatbaar voor. Totdat ik op een project stuitte dat flarden van Youtube-filmpjes achter elkaar plakt. Het zijn beelden van een paar seconden die door niemand of slechts een enkeling zijn bekeken. Ik zag een kindje dat blokfluit speelt, liep op een markt in een onbekend land en zag iemand buikspieroefeningen doen.

De inleiding op de website is – vind ik – magisch:

Vervolgens druk je op de knop en krijg je willekeurige beelden van de mensheid te zien. Heel even bekeek ik onze soort door de ogen van een astronaut. Ik werd er weemoedig van. Ga vooral zelf even kijken.

Optische illusie

En tot slot deze optische illusie waar ik geen pepernoot van snap. De cirkels bewegen niet, ze draaien alleen.

Hoe dan??!