Tip 38: ontdek wie welke fotoboeken als favoriet heeft

Ik struikelde onlangs over een gaaf nieuw initiatief; een site met de naam The Observers. Bekende en iets minder bekende fotografen vertellen welke fotoboeken hen inspireren. Een stuk leerzamer dan lezen over met welke camera ze fotograferen. 

De site van The Observers is visueel mooi en clean: iedere deelnemende fotograaf is weergegeven als pentekening. Wanneer je klikt op een persoon, volgt een kort interview en een uitleg bij de fotoboeken die voor hen bepalend zijn of zijn geweest.

The Observers Nadav Kander

Ritme en routine

Een van de belangrijkste dingen van een succesvolle website is het volgen van een vast publicatieritme (daarom publiceer ik al drie jaar lang iedere zondag 2 artikelen). The Observers committeren zich aan twee interviews per week; één op dinsdag, de volgende op donderdag. Je kunt je ook abonneren op de wekelijkse nieuwsbrief.

Naar de bieb

Aanvankelijk dacht ik; potverdrie, dat is een slim verdienmodel! Fotografen vragen om boekentips, daar middels een partnerlink naar doorverwijzen en zo een beetje commissie opstrijken. Niks mis mee natuurlijk. Maar des te sympathieker vind ik het dat naast de “buy” knop ook een “library” knop zit. En die knop leid je naar de dichtstbijzijnde bibliotheek alwaar je het boek alvast kunt reserveren.

Het gaat hen – kortom – om het delen van kennis en hun enthousiasme voor het boek. En dat werkt aanstekelijk.

Wat er nog aan zit te komen

Ook slim: de site is nog maar net gestart (er staan 6 fotografen op), maar ze melden alvast wie er in de pijplijn zitten. En die namen, daar word ik heel enthousiast van:

 

Observers overzicht namen

Er zit namelijk nogal wat overlap in de namen die eraan zitten te komen, en de fotografen waar ik eerder al eens over schreef. Zoals Holly Andres (over zwartgallige fotosprookjes), Pete Souza (over zijn 2000 foto’s per dag tijdens het presidentschap van Obama) en Lauren Greenfield (over vulgaire rijkdom).

Het moge duidelijk zijn; ik ga The Observers volgen 🙂

Mijn eigen tips

Benieuwd naar mijn eigen fotoboekentips? Die vind je hier.