Steffen Dam: diepzeebeesten van glas

De Deense glasblazer Steffen Dam blaast zeer gedetailleerde glazen diertjes. Hij maakt hele rariteitencabinetten vol met vreemde wezens die het midden houden tussen verzinsel en realiteit. Ook als glasblazer kun je kennelijk flink de waarheid liegen. 

Steffen Dam is al zo’n 20 jaar glas aan het blazen, dus dan ben je het niveau karafje en wijnglas wel ontstegen. Dam maakt derhalve glazen dingen die geen enkel nut dienen, maar wel enorm fascinerend zijn om te zien.

© Steffen Dam

My cylinders contain nothing that exists in the ocean, my specimens are plausible but not from this world, my plants are only to be found in my compost heap, and my flowers are still unnamed.

~ Steffen Dam

© Steffen Dam

Steffen Dam is geen fotograaf

Nee, Steffen Dam is dus geen fotograaf. Maar zijn glazen objecten en de foto’s daarvan vind ik inspirerend. Hij creëert iets dat niet bestaat, zonder dat de kijker dat direct ziet. Want als mij was wijs gemaakt dat deze diertjes ergens bestaan, had ik het zo geloofd. Ik bevind me dan ook zelden in diepe zee, laat staan dat ik dan mijn ogen open heb. Dam speelt kortom met de waarheid. En dat kun je in alle kunstvormen doen.

Stap uit je bubbel

Ik vind het soms wel verfrissend om even uit mijn fotografiebubbel te stappen. Andere kunstvormen kunnen mij soms makkelijker inspireren omdat het medium dan niet in de weg zit. Het werk van een andere fotograaf kan jaloersmakend goed zijn, waardoor ik het moelijk vind om de vertaalslag naar mijn eigen werk te maken is.

Het werk van een glasblazer staat echter een tikkie verder af van mijn eigen uitingsvormen. En dus zie ik veel duidelijker het principe waarmee hij werkt; de kijker voor de gek houden door te spelen met verwachtingen.

© Steffen Dam

Mat kleurgebruik

Dam kiest bewust voor matte kleuren. Dat draagt ook bij aan de wetenschappelijke air die het uitstraalt. Ooit maakte hij een zeer felgekleurde kwal van glas, maar dat was geen succes:

“It looked like something out of Walt Disney. It was horrible. It went straight back into the furnace.”

~ Steffen Dam in The New York Times

Filmpje kijken

Zin om Steffen dan aan het werk te zien? Bekijk dan onderstaand filmpje.

Ik krijg terstond zin om ook iets te máken.