Tip 1: inspirerende websites over hedendaagse fotografie

Dit is de eerste van een serie Kronkeltips om je te bekwamen in het leren kijken en het fotograferen. Het zijn allemaal dingen die ik zelf ook doe. Met als doel het voeden van mijn hersens met beelden en ideeën, kortom, mijn eigen dosis kijkvoer. Hierbij de eerste: drie websites over hedendaagse fotografie.

Het helpt me begrijpen waarom iets me wel of niet aanspreekt. En alle beelden en invloeden sudderen onderhuids in een grote pan, waar soms ineens een goed idee uit komt. Voor een blogpost of een fotoproject.

Verbreed je horizon voorbij Instagram

Tuurlijk, je krijgt dagelijks al bizar veel beelden te zien. Via Facebook, Flickr, Instagram, Twitter. Dat is kijkvoer, maar in de vorm van een zakje chips, het is afleiding. Anders is het als je een half uurtje reserveert om te kijken naar werk van fotografen. Zie het als een goede maaltijd, waarna je een voldaan gevoelt hebt. Het werkt bovendien aanstekelijk om te kijken naar het werk van mensen die worden gedreven door een onstuitbaar verlangen om iets te vertellen middels beeld, en daar bijzonder veel tijd en energie in willen steken. Hoe meer kwaliteit je tot je neemt, hoe kritischer je wordt, ook op je eigen werk.

Websites over hedendaagse fotografie

Ze zijn dus dungezaaid, de websites waar je mooi werk vindt vergezeld van goede achtergrondinformatie van zowel de fotograaf als het werk. Maar ik heb er drie gevonden.

1. LensCulture

LensCulture is een website berstensvol portfolio’s van fotografen wereldwijd. Je kunt hun werk in groot formaat bekijken, terwijl rechts van de fotoserie uitgebreide achtergrondinformatie is te vinden. Je vindt er vele genres, maar documentairefotografie is bjizonder sterk vertegenwoordigd.
LenscultureLensculture 1

 

 

 

 

 

 

 

 

2. New Dawn Paper

New Dawn Paper is een platform voor hedendaagse Nederlandse fotografie. De nadruk ligt op werk van (jonge) talentvolle Nederlandse fotografen, met veelal niet eerder vertoond werk. Ook publiceren ze regelmatig goede interviews met fotografen.

 

NewdawnpaperNewdawnpaper 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. The New Yorker: Photobooth

The New Yorker; een online oase van rust en diepgang. Ook op het gebied van fotografie, in de vorm van Photobooth. Je vindt er uitgebreide artikelen over fotografen, tentoonstellingen en ontwikkelingen op het gebied van de kunstzinnige fotografie.

The New Yorker 1

Gebruik Feedly om de boel te organiseren


Feedly

Hoe voorkom ik dat ik vergeet deze websites te bezoeken? Ik heb een (gratis) Feedly account. Dat is een soort digitale krant waarvan je de inhoud zelf toevoegt. Je kunt websites toevoegen en zodra daar een nieuw artikel op verschijnt, zie je dat in Feedly. Zo volg ik een heleboel websites tegelijk, zonder dat ik ze allemaal langs hoef te gaan om te zien of er iets nieuws op staat.