About

Over Elvira Smit

Soms ben ik een fotograaf die schrijft, en soms een schrijver die fotografeert. Beiden gebruik ik om het medium fotografie te doorgronden. Want kijken – echt zíen – moet je leren. Jouw blik zit namelijk vol eerdere ervaringen. Daardoor zie je meestal wat je verwacht te zien. De rest merk je niet eens op. Daar wil ik vanaf, en op dit blog doe ik een poging. In tekst en beeld.

About Elvira Smit Kronkeling

Iedere week schrijf ik over fotografie. Als je graag meeleest kun je je abonneren op de wekelijkse Nieuwsbrief met daarin twee net gepubliceerde artikelen. Of volg Kronkeling op facebook.

Natuurlijk fotografeer ik zelf ook. Bijvoorbeeld wekelijks op het Noordereiland in Rotterdam. Of in Iran. Daarnaast volg ik graag workshops bij andere fotografen, zoals die van Amerikaanse fotograaf Eric Kim.

 

Over de naam Kronkeling

In de vorige eeuw schreef Simon Carmiggelt dagelijks zijn Kronkel column in het Parool. Ik heb alle 23 boekjes waar helaas maar een fractie van al zijn columns in staan. Zijn rake formuleringen hebben mijn blik aangescherpt. Dat wat gewoon lijkt, is zelden gewoon.

Kronkeling wil de visuele tegenhanger zijn van de vroegere Kronkel. Wat vertelt de foto en hoe is dat te vertalen in woorden? Zoals Carmiggelt de dagelijkse dingen interessanter wist te maken, wil ik met Kronkeling een laag toevoegen aan wat we zien. Want foto’s liegen de waarheid.

“Ik geloof niet in de fotografie. Er bestaat geen objectiever manier van liegen dan een plaatje.”

~ Simon Carmiggelt