About

Over Elvira Smit

Soms ben ik een fotograaf die schrijft, en soms een schrijver die fotografeert. Beiden gebruik ik om het medium fotografie te doorgronden. Want kijken – echt zíen – moet je leren. Jouw blik zit namelijk vol eerdere ervaringen. Daardoor zie je meestal wat je verwacht te zien. De rest merk je niet eens op. Daar wil ik vanaf, en op dit blog doe ik een poging: iedere week schrijf ik twee artikelen. Meelezen? Abonneer je dan op de wekelijkse Nieuwsbrief. Of volg Kronkeling op facebook.

Interactieve lezingen en workshops
Ben je niet zo’n lezer? Ik verzorg ook regelmatig avonden over fotografie bij fotoclubs. Voor meer informatie daarover: neem contact met me op. Of schrijf je in voor een workshop straatfotografie. Daarin behandel ik in één dag 3 modules: kijken, doen en kiezen. Hier vind je meer informatie daarover.

Zelf moet ik natuurlijk ook mijn blik ergens scherpen. Dat doe ik door workshops te volgen bij andere fotografen. Benieuwd naar hoe dat was? Lees dan over mijn ervaringen tijdens de workshop van Alex Webb en die van Eric Kim.

 

Over de naam Kronkeling

In de vorige eeuw schreef Simon Carmiggelt dagelijks zijn Kronkel column in het Parool. Ik heb alle 23 boekjes waar helaas maar een fractie van al zijn columns in staan. Zijn rake formuleringen hebben mijn blik aangescherpt. Dat wat gewoon lijkt, is zelden gewoon.

Kronkeling wil de visuele tegenhanger zijn van de vroegere Kronkel. Wat vertelt de foto en hoe is dat te vertalen in woorden? Zoals Carmiggelt de dagelijkse dingen interessanter wist te maken, wil ik met Kronkeling een laag toevoegen aan wat we zien. Want foto’s liegen de waarheid.

“Ik geloof niet in de fotografie. Er bestaat geen objectiever manier van liegen dan een plaatje.”

~ Simon Carmiggelt