Tip 32: Maak je eigen fotojaarplan (met mijn gratis template)

Ondertussen is januari alweer voorbij en heb ik nog bar weinig fotografie-activiteiten ondernomen. Bovendien had ik eind 2017 het puike voornemen om een fotojaarplan te maken. Dat heb ik nu ein-de-lijk heb gedaan. Misschien heb jij er ook wat aan, daarom lees je hier hoe ik mijn plan in elkaar heb geflanst. En kun je ook meteen een template voor een fotojaarplan downloaden.

Januari zat best vol, al weet ik nu al niet goed meer waarmee. En dat is dus precies het risico van een jaar zonder doelen. De tijd vult zich vanzelf, en vooral met activiteiten waarin je zelf niks creëert. Want dat vereist een bewuste keuze.

Daarom begon ik in 2014 met mijn Noordereilandserie: het doel was iedere week 1 foto publiceren die ik had gemaakt op het Noordereiland. Door dat doel ging ik íedere week fotograferen. Daarnaast had ik als latent doel dat ik de 10.000 foto’s per jaar wilde halen. Dat idee was losjes geïnspireerd door het adagium van Bresson:

Inmiddels maak ik al 3 jaar achtereen zo rond de 10.000 foto’s per jaar. Vorig jaar stapte ik al af van het wekelijks fotograferen. Ik wilde meer projectmatig werken, meer een onderwerp uitdiepen en een verhaal vertellen met meerdere foto’s. Dat resulteerde in 4 Noordereilandprojecten , waarbij ik telkens in de huid van een andere fotograaf dook (de 4 series “Door de ogen van …” kun je hier bekijken).

© Kronkeling door de ogen van Hans Aarsman

Nu wil ik eigenlijk nóg meer verdieping. Dus dit jaar doe ik maar één thematische Noordereilandserie. De uitwerking daarvan gaat tijd kosten. En dat moet worden gepland. Daarnaast had ik nog losse andere fotodoelen, die eigenlijk óók moeten worden gepland. Dingen met een lange aanloop komen anders nooit van de grond. Hieronder een stappenplan met hoe ik dat aanpak.

1. Schrijf op waar je eind 2018 wilt zíjn op fotografiegebied

Door te visualeren hoe je eind 2018 wil terugkijken op het jaar, is het straks veel makkelijker om de vertaalslag te maken naar hóe je daar dan komt. Voor mezelf wil ik de volgende zaken beter kunnen:

  • Ik wil beter leren kijken
  • Ik wil mensen leren kennen in de fotografiewereld
  • Ik wil meer inhoudelijke artikelen hebben geschreven op Kronkeling
  • Ik wil werken aan langetermijn fotografieprojecten
  • Ik wil andere mensen leren kijken
2. Categoriseer je einddoelen

Gebruik idealiter maar één woord per categorie. Hoe makkelijker te onthouden, hoe beter. Zet ze dan op volgorde van prioriteit. Dit helpt je om later in het jaar – als blijkt dat je tóch te weinig tijd hebt – dingen te schrappen. Mijn categorieën zijn:

Fotograferen
Leren
Schrijven
Netwerken

3. Vertaal je einddoelen naar concrete acties per categorie

We hebben nu een mooi lijstje met 5 einddoelen die in 4 categorieën passen. Dit soort leuke, vage hoog-over doelen daar blijft het meestal bij in het bedrijfsleven. Maar ik heb daar een broertje dood aan. Want de hoe mist nog volledig. Voor die hóe heb ik een excelsheet gemaakt waarin alle maanden van 2018 staan. Links staan al mijn acties. Rechts staan de kruisjes met wanneer die actie moet zijn uitgevoerd. Hieronder zie je een afbeelding van het template dat ik heb gemaakt. Want anders zie je pardoes wat ik het hele jaar ga doen. En er mag nog wel íets privé blijven hier he.

Nu ik dat template toch heb zitten maken, kan ik het net zo goed delen natuurlijk.

Je kunt het fotojaarplan (excelfile) hier downloaden. Op voorwaarde dat je het ook écht gaat invullen en naleven! Oja, en:

4. Print je ingevulde fotojaarplan en hang ‘m op

Deze stap is cruciaal. Want anders verstoft dit bestandje op je harde schijf. Je moet jezelf constant helpen herinneren aan waar je 2018 voor wilt gebruiken.

5. Maak je progressie visueel

Je voortgang visualiseren is de helft van de lol. Ik put dan ook een hoop energie door de grijze kruisjes oranje te maken als ik iets heb gedaan.

Zo. Nu is er echt geen excuus meer om halfslachtige plannen niet te concretiseren. Aan de slag!

Kronkeling