Diana Scherer onderzoekt plantenwortels

Wat valt er fotografisch te doen met wortels van planten? Een hele hoop, zo bewijst Diana Scherer. Zij toont het ondergrondse leven van een plant én ze laat zien dat wortels zich kunnen voegen naar een patroon dat de mens heeft bedacht.

Ondergrondse fascinatie

Wat er bovengronds gebeurt, dat boeit Diana Scherer niet zo. Maar het gekronkel van de wortels in de aarde, dat is voor haar eindeloos speelmateriaal. In een eerste verkenningstocht maakte ze met haar serie Nurture Studies.

Diana Scherer | Nurture Studies

 

Diana Scherer | Nurture Studies

Voor deze serie plantte Scherer zaden in een vaas. Zodra je plant groot genoeg was, maakte ze de vaas (voorzichtig) kapot, waarna de plant en de vazige vorm restte. Wat je daardoor te zien krijgt, is het fijnmazige wortelnetwerk dat de plant binnen de beperkt beschikbare ruimte heeft gebouwd.

Diana Scherer | Nurture Studies

 

Diana Scherer | Nurture Studies

Zoals dat gaat met fascinaties, dook Scherer ook steeds dieper in die van haar. De plant en de verdwenen vaas was nog te ver weg van die mateloos interessante wortels. Ze vroeg zich af of ze dat proces ook zou kunnen manipuleren in vormen die zij bepaalde.

Diana Scherer | Interwoven

En ja, dat bleek te kunnen. De schijnbare ongecontroleerde wortelchaos bleek prima te temmen. Met behulp van een mal bleken de wortels ineens bijzonder volgzaam. Dat resulteerde in geometrische patronen die doen denken aan een mozaiek of een kanten kleedje.

Diana Scherer | Interwoven

 

Diana Scherer | Interwoven

Geen fotografe…

Strict gesproken is Diana Scherer eigenlijk meer een ontwerpster dan een fotograaf. Haar doel was namelijk om met deze wortels iets te ontwerpen, zoals een tapijt of een jurk. Dat is inmiddels gelukt. Fotografie speelt daarmee een ondergeschikte rol in haar werk, maar juist door deze afbeeldingen bereikt zij een veel groter publiek met haar onderzoek. Dat onderzoek beperkt zich inmiddels allang niet meer tot haar balkon; ze werkt nu samen met Universiteit Nijmegen en duikt zo nog dieper in de wereld van de plantenwortels.

Diana Scherer | Interwoven