Eric Oglander: De idioterie van spiegels fotograferen

Foto’s die ik van vrienden krijg via Whatsapp, bestudeer ik eindeloos. Want bijna altijd is daar méér informatie op te zien dan de verzender had bedoeld. Meestal zit de ‘vangst’ in reflecties op glazen, bestek of een raam. Dat principe is leidend in de fotoserie Mirrors

Foto’s worden sinds de komst van Whatsapp ook gebruikt als een instant communicatiemiddel: een fotootje van waar je bent, met wie je bent, van wat je eet, wat je huisdier doet, we delen het even snel met een ander. Dat vluchtige fotograferen leidt tot slordige foto’s: de ‘fotograaf’ ziet niet dat hij wordt weerspiegeld in het bestek. Normaliter filteren je hersens weerspiegelingen, het is nutteloze informatie (je hebt het niet nodig om te navigeren of te overleven). Je moet jezelf dus trainen om het wel te kunnen zien.

© Eric Oglander

Marktplaatsfoto’s

Eric Oglander maakt dankbaar gebruik van deze blinde zichtvlek: op Craigslist (de Amerikaanse versie van Marktplaats) wemelt het van de spiegels die in de verkoop zijn. En die moeten natuurlijk worden gefotografeerd. Echter, die spiegels an sich zijn onfotografeerbaar. Want ze weerkaatsen gewoon hun omgeving.

De oplossingen – of het gebrek daaraan – dat is dus precies wat Oglander wil laten zien in zijn project Mirrors.

© Eric Oglander

Spelen met het medium fotografie

Dit is geen klassiek fotoproject: de “fotograaf” heeft slechts geselecteerd, maar zelf geen foto’s gemaakt. Met zijn selectie – en vooral zijn idee – kijk je door zijn bril naar amateurfotografie. Het wordt instrumenteel ingezet door mensen die iets willen verkopen en in alle vlugheid even een kiekje van de koopwaar moeten maken. Het resultaat is onnadenkend en soms ontzettend naïef. Zíen ze niet wat ze fotograferen, vraag je je af.

© Eric Oglander

Anderen leggen er juist een poëtische schoonheid in:

© Eric Oglander

When you take a photo of a mirror it’s like having two photos of the same space in a single image. It transforms a space, creates unexpected juxtapositions and offers a glimpse into people’s lives. They’re slightly voyeuristic.

Eric Oglander via It’s Nice That

© Eric Oglander

Bovenstaande foto is de favoriet van Oglander zelf:

It looks as though a block forest has been leaned against the garage of a mundane home. It feels conceptually potent without a speck of intention behind it. That’s what I like about this image and the project in general.

Eric Oglander via It’s Nice That

© Eric Oglander

 

© Eric Oglander

Zelf vond ik onderstaande spiegelfoto een leuk inkijkje geven in het karakter van de verkoper. Hij was niet gecharmeerd van zijn eigen spiegeling en kluste deze weg in Paint. Daarbij bedacht hij zich dat de kijker zich wellicht nu afvraagt of dat witte vlak ook echt op de spiegel staat.

Wat hij ook meteen maar even uit de wereld hielp.

© Eric Oglander