Tip 30: hoe ik fotografie loslaat tijdens mijn vakantie

Ik vind het een onmogelijke spagaat: wel of niet fotograferen tijdens mijn vakantie. Immers, fotografie is mijn hobby, dus waarom vakantie nemen van een hobby? Momenteel ben ik in Nicaragua en zit ik dus weer in die foto-impasse. Maar ik heb ‘m opgelost, eindelijk. Lees hieronder hoe. 

Bepaal vooraf je hoofddoel

Het probleem bij mij met fotograferen op vakantie, is dat ik mijn hoofddoel niet helder heb. Die camera heb ik namelijk mee om meerdere redenen:

  • Om de vakantie vast te leggen
  • Om beter te leren kijken & fotograferen
  • Om terug te komen met een coherente fotoserie

Het probleem is echter dat ze alledrie op nummer 1 staan. Dat resulteert in een permanent gevoel van onrust; ik moet vastleggen, beter leren fotograferen en ook nog een fotoserie maken. En oja, daarnaast ook nog gewoon vakantiedingen doen.

En een hele hoop niks, natuurlijk. Want het is vakantie.

Bij dat laatste punt loop ik deze vakantie mank. Want in deze eerste week ben ik aan het (leren) golfsurfen. En dat slokt je hele dag op, er is helemaal geen tijd voor iets anders.

Surfen of fotograferen

Dat surfen maakt dat ik (in ieder geval in de eerste week) helemaal geen keuze heb. Fijn. Automatisch wordt mijn hoofddoel deze week dus gewoon ‘vastleggen’.

Het klinkt onzinnig, maar om dat voor jezelf even te bepalen, geeft mij in ieder geval een hoop zielerust. Tussen mijn surfsessies door loop ik langs het strand en probeer ik de surfer te fotograferen waarmee ik op vakantie ben. En dat is het wel zo’n beetje, fotografisch gezien.

Dat vastleggen van die surfer heeft trouwens nauwelijks zin omdat ik een Fujilfilm x100t mee heb. Zonder enige zoom. Maar dat geeft niks, want het doel was vastleggen. En dus niet mezelf bekwamen in het maken van surf foto’s, noch in het maken van een indrukwekkende fotoserie.

Doordat ik nu dus officieel in de ‘vastlegmodus’ zit, mag ik zelfs de foto’s maken die ik normaal gesproken veel te clichematig vind. Zoals zonsondergangen.

Toch wat geleerd over zonsondergangen

En potdorie, daar heb ik nu dan toch iets geleerd, zonder dat dat mijn doel was. Want mijn zonsondergangfoto’s zagen er middelmatig uit, dus begon ik wat te prutsen met de instellingen. En zo kwam ik erachter dat je bovenstaande zonsondergang het beste kunt vastleggen door spotmeting te gebruiken (waarbij je ‘ scherpstelt’ op de zon) en vervolgens 1 stop onder te belichten. Nooit geweten.

 

Bewust fotograferen

Dat surfen dwong mij om weinig te fotograferen. Maar in sommige situaties heb ik ook bewust niet gefotografeerd. Daarom vind je in deze blog geen foto’s van babyschildpadjes die vanaf het strand naar de zee schuifelen. En ook geen foto van spelende apen bij zonsondergang, gezien vanuit een infinity pool.

Gewoon, omdat het soms ook fijn is om iets samen driedimensionaal te beleven.