Wat er verder nog te doen was tijdens Paris Photo (veel!)

Tijdens de jaarlijkse fotografie(kunst)beurs Paris Photo is er veel meer te doen dan alleen naar dure foto’s kijken. Zoals betaalbare foto’s of fotoboeken kopen. Ik liep alle events af, en besloot dat 3 ervan écht de moeite waard zijn. Zie hieronder welke drie.

Parijs ondergedompeld in fotografie

Eerder schreef ik al over wat er zoal te beleven valt op Paris Photo. Maar als je daar tóch bent, plak er dan meteen een dag aan vast. Er wordt namelijk gretig gebruik gemaakt van de aanzuigende werking van Paris Photo op fotominnend publiek. En dus zijn er ook 4 andere fotografie-events. Ik liep ze allemaal af in één dag. Dat is haalbaar, maar je hebt er wel een aardige basisconditie voor nodig. Tenminste, als je zoals ik geen zin hebt om het openbaar vervoer uit te vogelen en dus alles lopend doet (ik liep die dag 20 kilometer).

1. Fotofever

Als je besluit naar slechts één ander event te gaan, kies dan Fotofever (toegang 15 euro). Deze beurs richt zich op jonge verzamelaars. Of gewoon verzamelaars met een wat meer doorsnee budget. Mensen die zeg maar niet op zoek zijn naar een werkje van Richard Avedon dat een slordige half miljoen euro kost.

© Kronkeling

Fotofever start op een vrij bijzondere manier. Je hebt het gevoel alsof je door Loods 5 wandelt; je betreedt volledig ingerichte huiskamers met aan de wand bijpassende foto’s. En die foto’s, die zijn dus te koop, getuige de kleine bordjes (met vermelding van de prijs) eronder.

© Kronkeling

Huiskamers

Deze manier van exposeren zag ik nergens eerder. Er is echt nagedacht over het samenspel tussen foto en huiskamer. Alleen was hier de foto leidend en daarop de huiskamer uitgekozen. In IKEA is dat juist andersom. Het resultaat is hetzelfde (het past bij elkaar) maar hier is het doel foto’s verkopen. De meubels zijn bijzaak.

© Kronkeling

 

Na zo’n 8 huiskamers beland je in de beursruimte waar je een grote diversiteit aan galerieën en fotografen vindt.

 

© Kronkeling

 

 

© Kronkeling

 

 

© Kronkeling

En soms dan ook tóch ineens vrij dure werken. Zoals bovenstaande foto die 37.000 euro kost (en is verkocht).

 

© Kronkeling

Dan zijn deze fotografische rondjes een stuk betaalbaarder (380 euro per stuk)…

2. Offprint

Op 10 minuutjes lopen van Fotofever vandaan vind je fotoboekenbeurs Offprint. Voor de toegang betaal je 5 euro. Opgesteld als een soort markt vind je hier 130 kraampjes van iedereen die een rol speelt in het fotoboekenproces. Het zijn kleine spelers, de groten staan immers allemaal op Paris Photo.

© Kronkeling

Het is leuk om doorheen te slenteren. Ik sprak met boekbinders, designers en uitgeverijen. Hier gaat het om contacten leggen. Vooral als je zelf plannen hebt voor het maken van een fotoboek, is het bijzonder handig hier alle partijen bij elkaar te hebben.

En als geïnteresseerde is het leuk om te zien welke obscure en soms bijzonder indrukwekkende fotoboeken je hier allemaal kunt vinden.

© Kronkeling

 

© Kronkeling

3. Photo St. Germain

En dan op de derde plek: Photo St. Germain. Dit zijn gallerieën in de wijk St. Germain die graag meeliften op al die fotografiekopers en dus gezamenlijk een plattegrondje in elkaar hebben geklust zodat de bezoeker met gemak de fotogalerieën af kan lopen.

Klinkt leuk, maar helaas maken maar weinig galerieën er écht werk van om iets speciaals te doen of te laten zien. Daarom dus alleen doen als je nog tijd over hebt – het is bovendien een fijne aanleiding om door de statige wijk St. Germain te slenteren (en wijn te drinken).