Tip 26: Wat je moet lezen als het regent (boeken over fotografie)

En toen was het pardoes herfstweer. Daar sta je dan, met je camera onder je arm te wachten tot het droog wordt. Wat je ook kunt doen, is een boek lezen óver fotografie. Uit alles wat ik inmiddels heb gelezen, zijn er 3 auteurs die ik er regelmatig bij pak: ze passen ieder bij een andere regenbui; voor een klein buitje licht leesvoer, voor een hevig bui lekkere zware kost. Hierbij drie tips! 

Die drie auteurs zijn Gerry Badger, John Berger en David Bate. En in die volgorde bespreek ik ze ook. Want de eerste past bij een een klein plensbuitje, de laatste bij dagenlang grijs en nat weer.

© Kronkeling

 

Lezen bij een kleine regenbui: Genius of Photography

Weet je nog niet zoveel over de ontstaansgeschiedenis en de daaruit voortvloeiende verschillende stromingen binnen fotografie, start dan met Genius of Photography, van Gerry Badger. Dit boek is gebaseerd op de gelijknamige BBC documentaire serie. Dus ben je niet zo’n lezer, kijk dan gewoon de hele serie hier.

Overigens, ook als je al wél veel denkt te weten over de ontwikkeling van fotografie: dit boek staat echt berstensvol wetenswaardigheden over het werk van bekende, maar ook minder bekende fotografen. Het is fijn nuchter geschreven en je kunt midden in een hoofdstuk vallen zonder dat je denkt ‘waar gáát dit over?!’ Dus is de bui gestopt, dan kun je ook weer zo naar buiten om te fotograferen. Dit boek kan overal even tussendoor.

© Kronkeling

Lezen bij een middagdurende regenbui: John Berger

John Berger schrijft essayistische stukken over fotografie. Die essays kun je halverwege slecht onderbreken. Bij terugkomst ben je de draad kwijt. De afzonderlijke stukken zijn niet lang, maar vergen wel even opperste aandacht. Ze openen met een beetje geluk je blik en helpen je om het medium fotografie te begrijpen. Wat doen foto’s met ons, wat is de impact ervan op de wereld, en op hoe we communiceren? Hoe worden foto’s ingezet, misbruikt, gemanipuleerd?

“One learns to read photographs as one learns to read footprints or cardiograms”

~ John Berger

Zelf heb ik twee boeken van hem:

Understanding a photograph: 20 essays over fotografie & fotografen.

Ways of Seeing: In 1972 zond de BBC de serie Ways of Seeing uit. Daarin vertelt John Berger de kijker hoe het zit met onze visuele opvoeding. Hoe we kijken, en hoe we kunnen léren kijken. De serie was destijds een enorm succes en is nu gewoon te zien op youtube. Maar Berger schreef er ook een boek over. Een vreemd boek, dat – net als de serie – met visuele conventies breekt. Zo begint het boek gewoon al op de voorkant (zie de foto hieronder).

© Kronkeling

Lezen bij een zware regenbui: David Bate

Zo, hier moet je echt even voor gaan zitten. David Bate schrijft in Photography – Key Concepts over Photographic Theory, wat inhoudt dat het gaat over de plaats van fotografie in de maatschappij, de cultuur, de media en de kunsten. Dat klinkt een beetje wollig, en dat is het misschien ook wel. Het boek is behoorlijk theoretisch maar wel nuchter geschreven. Eigenlijk is het gewoon een studieboek voor fotografiestudenten. Gaan je haren overeind staan bij het woord ‘studieboek’ dan kun je deze overslaan.

Iets lichter van toon – en met veel meer afbeeldingen –  is zijn boek Art Photography. Daarin schrijft hij over de ontwikkeling van kunstfotografie en bespreekt hij de verschillende stromingen daarin.

 

 

En voor wie een veilige voorraad wil hebben voor nóg meer regenbuien, hier vind je mijn andere leestips.

NB: Kronkeling doet niet aan advertenties, sponsoring, sluikreclame en steekpenningen. Tips en aanbevelingen zijn dus oprecht en niet ingegeven door dollartekens in de ogen.