Olivia Locher fotografeert (rare) wetten

Meestal snap ik vrij weinig van conceptuele fotografie, maar wat Olivia Locher doet, snap ik wel én kan ik waarderen. Ze fotografeert namelijk bizarre wetten die nog steeds van kracht zijn in de USA (waar anders). Zo mag je bijvoorbeeld geen ijsje in je achterbroekzak dragen in Alabama. Daar was ooit écht een valide aanleiding voor. Wat dat was, lees je hieronder. 

Goed, eerst maar even dat ijsje, anders  blijft het ook zo in de lucht hangen. Lang geleden had Alabama een probleem: er werden veel paarden gestolen. Of beter gezegd: de paarden raakten kwijt. Technisch gesproken werd een paard namelijk niet gestolen als het vrijwillig achter iemand anders aanliep. Bijvoorbeeld achter iemand met een ijsje in zijn kontzak. En ja, dat gebeurde dus nogal eens. Zodoende werd deze vreemdsoortig specifieke wet ingevoerd. En nooit meer doorgekrast.

In haar fotoserie I fought the law fotografeert Olivia Locher een heel scala aan dit soort bizarre wetten, doch op een wat meer abstracte manier. Ze gebruikt een studio, felle kleuren en enkel de voorwerpen waarop de wet van toepassing is.

In Utah, No One May Walk Down The Street Carrying A Paper Bag Containing A Violin

© Olivia Locher | I fought the law

In Connecticut, Pickles Must Bounce To Officially Be Considered Pickles

© Olivia Locher | I fought the law

In California, Nobody Is Allowed To Ride A Bicycle In A Swimming Pool

© Olivia Locher | I fought the law

 

En dan mijn persoonlijke favoriet, een wet die mijns inziens helemaal niet vreemd is:

In New Jersey A Person Can Be Arrested For Slurping Soup In Public

© Olivia Locher | I fought the law

Wat mij betreft voeren ze deze per direct in in Nederland. Geen soepslurpers meer in dit land! Welk een opluchting zou dat zijn.

In Maine It’s Unlawful To Tickle Women Under The Chin With A Feather Duster

© Olivia Locher | I fought the law

Er zit ook een politieke ondertoon in. Geen idee of Locher dat ook zo heeft bedoeld, maar ik zie in deze foto’s wel de tientallen besluiten die op politiek niveau worden gemaakt ten gevolge van unieke gevallen. Hoe kan het zo zijn dat er bij wet is bepaald dat een vrouw niet onder haar kin mag worden gekieteld met een duster? Dan slaat de wetgeving volledig door. Had daar niet iemand moeten zeggen ‘sorry, wát zeg je?’ voordat er een handtekening werd gezet?

In Ohio, It’s Illegal To Disrobe In Front Of A Man’s Portrait

© Olivia Locher | I fought the law

In Kansas, It’s Illegal To Serve Wine In Teacups

© Olivia Locher | I fought the law

 

In Nevada, It’s Illegal To Put An American Flag On A Bar Of Soap

© Olivia Locher | I fought the law

Locher heeft inmiddels een boek uitgegeven van haar serie. Dat boek en haar website vind je hier.