Nina Katchadourian fotografeert vanuit haar vliegtuigstoel

Vliegreizen zijn meestal, lang, saai en een tikkie beklemmend. Fotograferen vanuit een vliegtuigstoel lijkt dan ook onmogelijk – als je het vliegtuigraampje even niet meerekent. Enfin, dat is dus onzin. Nina Katchadourian maakt portretten in de weerkaatsing van een vliegtuigriem en bouwt collages met wat pinda’s en het inflight magazine.Op 60 cm2 blijkt ineens van alles te beleven. 

Katchadourian fotografeert sinds 2010 met haar Iphone vanuit haar vliegtuigstoel. Dat begon ooit uit verveling, maar inmiddels heeft ze 2.500 foto’s en video’s verzameld op ruim 200 vluchten. Een selectie daaruit vormt haar project Seat Assignments. De diversiteit in haar serie bewijst beperkingen je juist creatiever maken.

Maar wat fotografeert ze dan zoal? Nou, bijvoorbeeld dit:

Ont-kijken

Dit is dus de kunst van het kijken, of eigenlijk ont-kijken. Ik heb nog nooit een gorilla kunnen ontwaren in een trui, maar Nina kan dat wel tijdens een vlucht van 11 uur. Ze ziet niet langer die trui, maar alleen de vormen. En ontdekt zo een nieuw beeld. Dat doet me sterk denken aan het ont-kijken van Christoph Niemann. Ook hij is in staat om alledaagse objecten los te koppelen van hun functie. Door alleen nog de vormen waar te nemen, kun je ineens veel meer zien.

Magazine

Maar er is meer in een vliegtuig. Zoals het magazine dat in het vakje voor je zit gefrommeld. Meestal heb je dat na 3,5 minuut wel uit. Ik vermaak me daarna echter altijd kostelijk met het zoeken naar photoshop-foutjes in alle foto’s. En iedere keer verbaas ik me er weer over hoeveel ik er wel niet vind. Misschien moet ik daar eens een fotoserie van maken. Enfin, Katchadourian doet iets anders met die magazines: ze combineert ze met suiker, lichtinval en een vinger.

   

 

 

Het toilet

Nina beperkt zich niet tot truien en magazines. Want er is nóg een ruimte waarmee je aan het de slag kunt. Het toilet. Inclusief een oneindige voorraad papieren doekjes. en die blijken perfect dienst te doen in een serie die losjes is gebaseerd op Vlaamse portretten.

 

 

While in the lavatory on a domestic flight in January 2011, I spontaneously put a tissue paper toilet cover seat cover over my head and took a picture in the mirror using my cellphone. The image evoked 15th-century Flemish portraiture. I made several forays to the bathroom from my aisle seat, and by the time we landed I had a large group of new photographs entitled Lavatory Self-Portraits in the Flemish Style.

There is no special illumination in use other than the lavatory’s own lights and all the images are shot hand-held with the camera phone.

~ Nina Katchadourian

Meer zien? De hele serie (en alle subseries) vind je hier.

Ondertussen heb ik ineens bijzonder veel zin gekregen in mijn volgende lange afstandsvlucht.