Dark stock photos: over doorgeslagen stockfotografie

Stockfoto’s zijn normaliter papiervulling, bedoeld om de tekst nog eens te benadrukken. Maar iemand zocht wat dieper in de online stockfoto-archieven en vond bizarre plaatjes die je wenkbrauwen een centimeter of drie doen stijgen: foto’s van een huilend kind met een pistool of een vrouw die een cirkelzaagt poogt op te eten. 
 

Een rare verzameling op twitter

Als je een stockfoto zoekt, zijn er legio websites waar je terecht kunt. Met een paar steekwoorden komen direct relevante (doch saaie) beelden naar boven. Echter, er klikken weinig mensen twintig pagina’s lang door. Maar dat is dus precies wat Andy Kelly wél doet. En daar vindt hij bizarre scènes. Zijn rare vondsten deelt hij op zijn twitteraccount @darkstockphotos, tot ieders groot vermaak (getuige zijn gestaag groeiende groep volgers).

 

© @darkstockphotos

 

Bij welke tekst passen deze foto’s?

Je vraagt je af met welk doel deze foto’s zijn gemaakt. Welk thema had de fotograaf in gedachten toen hij deze scènes neerzette? Bij de foto hieronder is dat nog wel voor te stellen: de foto zou bij een artikel over de gevolgen van pesten kunnen worden geplaatst. In dat artikel bepleit de auteur dan bijvoorbeeld dat de slachtoffers haatgevoelens koesteren jegens de pesters. Daar is onderstaande foto dan (een beetje maffe) visuele vertaling van.

 

© @darkstockphotos

 

Maar dan het beeld hieronder.

 

© @darkstockphotos

Het ziet eruit als een wel erg omslachtige zelfmoordpoging. Maar om dit nu te plaatsen bij een artikel over zelfmoord – dat komt wel erg cynisch over. De enige andere toepassing die ik zie is om dit beeld te koppelen aan een artikel over slechte vertaalde handleidingen bij cirkelzagen.

Enfin, ik heb me kostelijk vermaakt met deze idiote foto’s. Want het zet je creativiteit én je lachspieren aan het werk. Doch ik heb nog geen passend verhaal kunnen bedenken bij de plastic baby op de tong van een volwassen vent:

© @darkstockphotos

Maar in de donkere krochten van de stockfotografie vindt Andy Kelly ook een hoop aanstootgevends:

I do have to be careful. A lot of the photos I find are just depressing, and I’ve noticed a disproportionate number of images depicting violence against women on these websites.

So I carefully curate @darkstockphotos, making sure the examples I post are either funny or so preposterous that you can’t take them seriously. And thanks to the bizarre artifice of stock photography, I’m never short of material.

~ Andy Kelly @ Darkstockphotos

 

© @darkstockphotos

 

Om een goudvis om zeep te helpen kun je ook met minder dan een pistool toe, zou je denken.

Bij onderstaande foto valt gelukkig al wel weer wat te verzinnen. Mensen die blij zijn met erfenissen, of wellicht een handje hebben geholpen met het versnellen van de uitgifte van die zo gewenste erfenis – getuige de valse blik van de vrouw.

 

© @darkstockphotos

 

Sommige foto’s slaan volstrekt door in het toeschrijven van emoties aan nauwelijks ontwikkelde wezentjes: onderstaand ventje is echt nog te jong om te beseffen wat hij – vermoedelijk – zojuist heeft gedaan met dat pistool:

 

© @darkstockphotos

 

Alle foto’s zijn gewoon te koop, mocht je ze nodig hebben. Hier vind je de gehele collectie van @Darkstockphotos tot nu toe.

Overigens, weer iemand anders op twitter verzamelt ‘vervloekte’ foto’s die hij online vindt. Ook een rare hobby met zeer vreemde resultaten waar ik eerder al eens wat over schreef:

Dit zijn vervloekte foto’s op twitter