Kronkelkijkers 5: een portie lees- en kijkvoer ter inspiratie

Ik heb weer wat lees- en kijkvoer verzameld dat het niet heeft gehaald tot een artikel. Maar wat toch de moeite waard is om te delen. Hierbij een jaarverslag van het Fotomuseum, een fascinerende reclame voor een expeditie naar Svalbard en een lachwekkend artikel over het portret van Melania Trump. Natuurlijk wel door mij ingeleid met waaróm je dat allemaal zou moeten zien. 
 

1. Lees het Jaarverslag van het Nationaal Fotomuseum

Het Nederlands Fotomuseum heeft haar jaarverslag van 2016 gepubliceerd. Voor mij een trip down memory lane want ik ben naar alle tentoonstellingen en activiteiten geweest. Maar ik heb dan ook de luxe dat ik binnen 5 minuten voor de deur kan staan. En dus vaak zelfs meerdere malen naar een tentoonstelling ga.
Wat is er nou zo leuk aan een jaarverslag? Vooral de Facts & Figures, wat mij betreft. Want die laten bijvoorbeeld zien dat fotografie als medium ongekend populair is geworden. Zo is het bezoekersaantal bijna verdubbeld in 10 jaar tijd (in 2016 kwamen er ruim 92.000 mensen naar het Fotomuseum).

Maar er is ook iets om je zorgen over te maken:

Waarom? Nou, slechts 3,5% van het archief is reeds gedigitaliseerd. Een simpel rekensommetje leer me dat het in dit tempo (33.342 foto’s per jaar) nog 159 duurt om die klus te klaren.

159 jaar!

Laten we hopen dat hier ook een variant van Moore’s law op toepassing is. Want over 159 jaar is het meerendeel van die negatieven allang vergaan. Lees hier het hele jaarverslag van het Nederlands Fotomuseum.

 

2. Bekijk dit fotoverhaal (of zoiets) over Svalbard in Noorwegen

Ik ben fan van Christopher Niemann. Hij plaatst objecten op een vel papier, tekent daar wat omheen en geeft dat object daarmee een volstrekt andere rol. Beetje lastig uit te leggen, maar hier kun je zien wat ik bedoel. Enfin, Niemann is een gevierd tekenaar voor onder andere het tijdschrift The New Yorker. Dus nodigde National Geographic hem uit voor een expeditie naar Svalbard, met de vraag of hij in ruil daarvoor een visueel verslag wilde maken van zijn trip.

Als reclame natuurlijk.

Maar dat heeft hij zó gaaf gedaan, dat ik het resultaat hier graag deel. Volstrekt belangeloos. Want ik ga er niet vanuit dat er onder mijn lezers iemand is die een slordige $ 26,000 dollar op de plank heeft liggen om dit tripje te gaan maken. Bij gebrek aan dat geld, zie hier wat Niemann in elkaar kluste tijdens die reis.
 

3. Lees over het officiële portret van Melania Trump

Het moge inmiddels wel duidelijk zijn, ik volg graag de fotografische keuzes van de familie Trump. Onlangs werd het officiële portret van Melania Trump verspreid.
De foto is een lachwekkend voorbeeld van iemand die wat te enthousiast met de schuifjes in Photoshop heeft gespeeld; Melania heeft geen rimpels, haar ogen zijn een tikkie uitgerekt en de lichtjes ín die ogen lijken wel twee kleine lasertjes. Kunstblog Hyperallergic schreef er een hilarisch stuk over.