Tip 16: Bezoek deze fotofestivals (ooit)

Fotografie is hip, getuige het groeiend aantal fotofestivals. Niet alleen hier, ook elders. Maar wat zijn de verschillen tussen al die festivals? Ik bezocht er inmiddels een aantal en heb over allemaal natuurlijk een mening. Die deel ik graag, zodat je door de bomen het bos weer een beetje kunt zien.  

Naast zelf fotograferen, fotoboeken bekijken, workshops volgen en veel lezen over fotografie kun je nóg iets doen om jezelf visueel te verrijken. En dat is het bezoeken van fotofestivals. Inmiddels gaat dat bij mij zo ver dat ik mijn vakanties graag om fotografie-activiteiten heen plan.

Dat doet natuurlijk niet iedereen. Maar het zou toch doodzonde zijn als je op vakantie bent in Frankrijk, en je je in de buurt van Arles bevindt zonder te weten dat het daar op dat moment allemaal gebeurt, op fotografiegebied. Daarom hier een lijstje met festivals om in de gaten te houden. Of om gewoon heen te gaan. Net als ik.

 

Les rencontres de la Photographie in Arles (Frankrijk) | hele zomer


Wat is het:
 Dit is de moeder der aller fotofestivals. Het bestaat al sinds 1970, toen fotografie nog lang niet hip was. In het Franse dorpje Arles wordt alles omgebouwd tot expositieruimte. Curatoren zorgen voor cohesie in de meer dan 50 tentoonstellingen van aanstormend talent.
Doel: Bijdragen aan de verspreiding van het internationaal fotografisch erfgoed en fotografische ontwikkelingen bevorderen. Het festival geldt als een goudmijn voor galeriehouders en uitgeverijen, zij scouten hier nieuw talent. Legio bekende fotografen zijn hier ooit ‘ontdekt’.
Omvang: Meer dan 50 exposities en daarnaast vele workshops, lezingen, portfolio reviews, etc.
Waarom je erheen moet: Dit is het walhalla van de fotografie. Er is zóveel te zien en te doen dat het je visueel overvalt. Gelukkig barst Arles van de leuke terrasjes en fijn Frans eten om tussendoor even bij te komen. En dus ga ik dit jaar wederom, in juli, tijdens de openingsweek. Mijn verslag van vorig jaar vind je hier.

 

Unseen in Amsterdam | september


Wat is het: Kunstfotografiebeurs voor kopers met een grote en een kleine portemonnee.
Doel: Hedendaagse fotografie verkopen en promoten.
Omvang: Meer dan 50 galerieën in de Westergasfabriek. Daarnaast veel gerelateerde evenementen en lezingen in de stad tijdens Unseen.
Waarom je erheen moet: Omdat je hier haarfijn kunt zien wat de laatste trends zijn binnen de kunstfotografie. Of omdat je graag een betaalbare foto van opkomende fotograaf wilt kopen (er is veel werk onder de € 1.000 euro te vinden). Meer over mijn ervaringen bij Unseen lees je hier.

 

Paris Photo in Parijs | november

Wat is het: Kunstfotografiebeurs voor kopers met een hele grote portemonnee.
Doel: Zoveel mogelijk foto’s verkopen. Je vindt er met name vintage fotografie, ofwel het werk van oude meesters. De reden is simpel: Het huren van een stand kost € 65.000 euro dus galeriehouders nemen liever geen risico’s met wankele nieuwe talenten.
Omvang: Meer dan 180 prominente fotogalerieën tonen werk van meer dan 2.500 fotografen in Le Grand Palais (zie foto).
Waarom je erheen moet: Omdat je een bezoek aan Paris Photo moet zien als een bezoek aan een immens fotomuseum waar je de foto’s mee naar huis kunt nemen (mits je rijk bent). En omdat Parijs in november fotografie ademt. Naast Paris Photo zijn er namelijk nog talloze andere fotofestivals te vinden: Fotofever, Photo Saint Germain en Offprint (fotoboekenbeurs). Ik was er in 2012 en heb eigenlijk wel weer zin om dit jaar die kant op te gaan.

 

Haute Photographie in Rotterdam | Februari


Wat is het: 
Een galerietentoonstelling tijdens Art Rotterdam.
Doel: Het werk van galeriehouders de ruimte geven. Normaliter tonen galerieën slechts 1 of 2 werken per fotograaf. Hier is ruimte voor een mini-expositie per galerie.
Omvang: 5 galerieën tonen het werk van 50 fotografen.
Waarom je erheen moet: Dit is het kleinste festival uit het rijtje, wat zeker ook voordelen heeft: je ontmoet er galeriehouders en fotografen vertellen je graag zelf over hun werk. Ik was hier vorig jaar diep onder de indruk van het getoonde werk (zoals het werk van Laura Hospes). Het zou me niet zou verbazen als Haute Photographie uit gaat groeien tot iets groters. Tot die tijd kun je een bezoek prima combineren met het Nederlands Fotomuseum, dat in hetzelfde gebouw zit. Meer informatie over Haute Photographie vind je hier

 

Fotofestival Naarden | mei-juni


Wat is het:
Tweejaarlijkse fotoexposities rondom een centraal thema in het dorpje Naarden-Vesting. Dit jaar is het weer zover (het andere jaar kun je BredaPhoto bezoeken).
Doel: Een podium voor documentaire en kunstzinnige fotografie. Van oudsher gericht op Nederlandse fotografie maar in 2017 ook gericht op internationaal werk.
Omvang: 10 expositielocaties tonen het werk van 48 fotografen.
Waarom je erheen moet: Je vindt er divers en goed gecureerd werk op soms bizarre locaties (zie ondergronds gangenstelsel op de foto). Alle exposities liggen op een prettige wandelafstand van elkaar. En je kunt je bezoek je afwisselen met een wijntje op een terras (dit is voor mij een enorme plus zoals je wellicht merkt).

 

Nog niet bezocht maar wel op mijn lijstje

Tsja, en dan zijn er nog een hoop festivals waar ik nog niet ben geweest maar die ik wel wil bezoeken. Dat zijn:

BredaPhoto in Breda. Tweejaarlijks festival met exposities op diverse locaties in de stad. In september 2018 is het weer zover.

Foto Industria in Bologna, Italië, volledig gericht op industriële fotografie. Tweejaarlijks in oktober (in 2017 aan de beurt).

Visa pour l’image in Perpignan, Frankrijk. Dit is het walhalla voor de fotojournalistiek. Vindt jaarlijks plaats in september.

Photo London in jawel, Londen dus. Ieder jaar in mei. Want zij willen ook mee met de vaart der volkeren. Dit vrij jonge festival begint langzaamaan een goede naam te krijgen. Enfin, ik wil erheen.