Eindelijk: een fotografenindex op deze site

Het was een klusje wat ik al een tijd op mijn lijst had staan. Iets waar ik geen zin in had omdat het zo weinig inspirerend is. Maar soms moet je zin máken. En dat heb ik zojuist gedaan, en nu heeft deze site een heuse index met alle fotografen waarover ik heb geschreven. 

Wie schiet daar wat mee op, met zo’n fotografenindex? Ik hoop jullie. Het is mij een doorn in het oog dat vooral mijn laatste artikelen goed worden gelezen. De rest van mijn site staat ‘onder water’. Je moet behoorlijk wat doorklikken wil je bij oudere artikelen komen. En bovendien weet je dan niet wat je aantreft. Als je op zoek bent naar een artikel over een specifieke fotograaf is het al helemaal zoeken naar een speld in een hooiberg.

Zoekbalk

Het gekke is, deze site heeft ook gewoon een zoekbalk. Maar ik denk dat de vormgever van dit template die iets té mooi heeft weggewerkt (de balk verschijnt als je op het vergrootglas rechtsbovenin klikt). In het afgelopen jaar hebben 2 mensen die zoekbalk gebruikt  volgens Google Analytics. Bovendien vonden die mensen niet eens wat ze zochten (want daarna werd er niet meer geklikt op mijn site). Dan kun je wel stellen dat die balk weinig functioneel is.

Enfin, afgelopen week heb ik mij twee avonden kwaad gemaakt en ben door al mijn blogposts gejakkerd. Alle fotografen waar ik over schreef, heb ik vervolgens gerubriceerd binnen de volgende stromingen:

Straatfotografie (13)
Documentair (15)
Conceptueel (10)
Wetenschappelijk (7)
Abstract (6)
(Zelf-)portretfotografie (5)
Maatschappijkritiek (5)
Stedelijk landschap (2)
Landschap (3)
Fotojournalistiek (4)
Modefotografie (1)

Waar vind je die fotografenindex dan?

Leuk die index, maar waar vind je hem dan? Hier. Of als je er zelf naar toe wil navigeren: in de bovenste balk van deze website. En in het dropdown menu onder Fotografen. Of je klikt op het plaatje van die gloednieuwe pagina hieronder. Zo, nu kun je mij niet meer vertellen dat het slecht vindbaar is.

Over de gekozen stromingen

Hoe koos ik die thema’s? Dat is een beetje een arbitrair gebeuren. Natuurlijk, Ed van der Elsken is een onmiskenbare straatfotograaf. Maar is de geënsceneerde fotoserie van Holly Andres over een jeugdtrauma nu documentair of conceptueel? Ik koos voor het laatste. Want de foto’s verbeeldden haar geheugen en niet de realiteit.
Eigenlijk is het allemaal maar zo’n beetje voor de vuist weg ingedeeld. Waarschijnlijk ga ik nog wel wat sleutelen hieraan. Maar de namen stáán er nu in ieder geval.

71 fotografen

Op dit moment heb ik dus over 71 fotografen geschreven. Poehee. Treurig genoeg werd ik meermalen geconfronteerd met mijn slechte geheugen en dacht ik hè, wie is dát dan? Waarna ik aandachtig mijn eigen artikel ging zitten lezen en er nog wat van opstak ook. Erger nog: het is ook al een paar keer voorgekomen dat ik naarstig googlede naar een fotograaf en dan doodleuk door google naar mijn eigen site werd verwezen. Jezelf iets wijsmaken heet dat denk ik…

Oja, en er zijn ook nog tags!

Een tijdje terug had ik me ook al eens kwaad gemaakt en heb ik al mijn blogposts opnieuw getagd, oftwel, van steekwoorden (“tags”) voorzien. Op die tags kun je klikken om meer artikelen die gelinkt zijn aan dat onderwerp te vinden. Zoiets is lastig op te starten als je begint met een site. Ik begon ooit met allemaal steekwoorden die elders eigenlijk nooit meer terug kwamen. Enfin, ik heb de hele exercitie nog eens gedaan en ook daar een alfabetische overzichtspagina van gemaakt. Die vind je hier. Of je klikt op de preview hieronder.


 

Zo, en nu eens kijken of ik dat deel dat onder water stond weer een beetje boven komt drijven dankzij deze pagina’s.