Waar blijven de foto’s van de huisfotograaf van Trump?

Het intrigeert me al een tijdje: de rol die fotografie speelde onder Obama, en de bijna volledige afwezigheid van een beeldenstroom onder Trump. Sinds Trumps’ aanstelling deelt het Witte Huis enkel officiële beelden waarin Trump een publiek toespreekt. Met altijd maar weer diezelfde gekunstelde blik in zijn ogen. We zien niks van de persoon Trump, op foto’s is hij nooit out of character.

Fotoschandaaltjes onder Trump

Het gedonder met foto’s begon al tijdens zijn inauguratie. Dat miljoenenpubliek waar hij zelf over sprak, bleek nergens te bekennen op de gemaakte foto’s. Bovendien was het schrille contrast met foto’s van de enorme mensenmassa’s tijdens de inauguratie van Obama ronduit genânt.

Onlangs was er weer een klein visueel schandaaltje in de Amerikaanse pers. Counsellor Kellyanne Conway zat in de Oval Office op de bank in een positie die de meesten reserveren voor een bingewatchavondje Netflix. Zo zit je niet wanneer er een groep afgevaardigden van black colleges and universities wordt ontvangen door Trump himself. Enfin, de pose van Conway werd als respectloos ervaren.

Maar… waar zijn al die andere foto’s?

De huisfotograaf van Obama

Peter Souza was de huisfotograaf tijdens het presidentschap van Obama. Hij maakte dagelijkse gemiddeld zo’n 2.000 (!) foto’s en plaatste een selectie daarvan op de officiële Flickr-account van het Witte Huis. Natuurlijk waren die beelden zorgvuldig gescreend, maar tóch zagen we diverse kanten van Obama (voor een indruk van zijn werk, zie dit artikel). Diezelfde Flickr-account is op 19 januari leeggemaakt en staat sindsdien gereed voor de beeldenstroom van Trump. Maar veel valt er niet te zien:


Daar waar Obama geen moeite had met het laten zien van zijn menselijke kant, lijkt Trump angstvallig verborgen te houden wie hij eigenlijk is – als persoon. Het gevolg is dat kleine details worden opgeblazen.

Plakband

Zo stond een tijdje terug onderstaande foto groot in de New Yorker; Trump met een opwaaiende das. Aan de achterkant zien we stukjes plakband zitten. Op internet zag men dat beeld als treffende metafoor voor zijn presidentschap; een allegaartje aan losse ideeën die bij elkaar worden gehouden met stukjes plakband.

© Stephen Crowley

Het is het lot van mensen zonder zelfspot: eindeloos worden bespot door anderen. Want juist díe mensen ‘happen’ zo lekker. Een grap moet je met een grap terugbetalen, maar Trump kán dat gewoonweg niet.

Wat zien we dan wel van Trump?

Voor die foto’s wordt de Instagram-account van Trump gebruikt. Wat we zien is een ratjetoe aan foto’s van bijeenkomsten, screenshots en retweets van zijn dochter Ivanka. Ook staan er foto’s tussen die zijn gemaakt door Shealah Craighead, de huisfotograaf van Trump. Want jawel, die heeft hij gewoon. Maar wat ze de hele dag doet, blijft ongewis.

Je zou kunnen stellen dat Trump de meest radicaal toegankelijke president is sinds het ontstaan van Amerika. Via Twitter onderhoudt hij een directe relatie met het volk. Maar Twitter kan hij cureren. De foto’s die zijn huisfotograaf maakt en deelt met het volk (zoals Souza dat deed) niet. En dus doet Amerika op visueel vlak een flinke stap terug. Want de beeldenstroom die wél wordt gedeeld sinds zijn aanstelling bestaat bijna enkel uit officiële beelden waarin hij een publiek toespreekt.

 

 

Toch een onbewaakt moment

De New Yorker schrijft dat onderstaande foto één van de weinige foto’s is die Trump als persoon toont.

We zien Trump vlak voor de inauguratie. Hij toont zwaarmoedig; zijn ogen zijn naar beneden gericht, zijn hoofd heel licht gebogen. Hij lijkt de volle omvang van het presidentschap voor even op zijn schouders te voelen drukken. Zijn houding wekt empathie op, althans bij mij. De beproeving die hem te wachten staat, spat uit deze foto. Even zien we Trump als mens, met menselijke emoties.

 

 

Sneren naar Trump

Het huidige gapende gat van ‘menselijke’ foto’s van het presidentschap wordt momenteel opgevuld door Peter Souza – de voormalige huisfotograaf van Obama. Hij plaatst nog steeds met enige regelmaat foto’s op zijn privé instagram account. Het zijn foto’s van het Obama tijdperk, vermomd als sneren naar Trump. Zoals onderstaande foto (én zijn toelichting daarop!), die hij plaatste na een kleine rel over dat Trump zich enkel met mannelijke adviseurs omringt.

Tsja, dat is het lot van mensen zonder zelfspot.