Kronkelkijkers 4: fotografisch kijk- en leesvoer

Mijn ideeënboekje stond inmiddels weer veel voller dan waar ik allemaal over kan schrijven. Daarom hier het restant dat het niet heeft gehaald tot een artikel, maar wél leuk genoeg is om even te bekijken of lezen.
 

1. Bekijk de Rijdende Rechter aflevering over het gebruik van andermans foto’s

Zelfstandig ondernemer Jetty Kuiper plaatste 10 jaar geleden een foto van een beschuit met roze muisjes op haar website. Die foto had zij van internet geplukt. Niet veel later ontving zij een email waarin fotobureau Hollandse Hoogte haar aansprak op het onrechtmatig gebruik van de foto. Ze reageerde niet op de e-mail, maar verwijderde wel de foto. Dat bleek niet voldoende.

Ze ontving een bericht van een advocaat met daarin een rekening van €820,-. De Rijdende Rechter duikt in deze kwestie: kan Jetty verantwoordelijk worden gehouden voor het onrechtmatige gebruik waar zij zich aanvankelijk niet bewust van was? Bekijk hier de gehele aflevering. En voor de juristen onder ons: hier vind je de uitspraak in PDF.
 

2. Leer over hoe lang je naar een kunstwerk moet kijken om het te begrijpen

De meesten lopen in slentertempo door een museum. Soms sta je even stil bij een werk dat je aanspreekt, maar langer dan een minuut is dat meestal niet.
 

 
Dat is veel te kort, zo stelt het kunstblog Artsy in het artikel How long do you need to look at a work of art to get it?. En niet alleen zij vinden dat je meer tijd moet nemen voor één kunstwerk. Want er bestaat zoiets als de Slow Art Day. Meer daarover lees je in het artikel.
 

3. Volg Historical Pics op twitter

Ik onderhoud een ambivalente relatie met twitter. Ik vind het te vluchtig, te oppervlakkig, die 140 tekens. Maar Historical Pics is een feestje. Dagelijks komt er een foto voorbij uit een vroeger universum. Je beseft je terstond dat álles nu werkelijk helemaal anders is.

Zo werd je vroeger niet gewekt door je telefoon, maar door een mannetje met een stok:
 

 

En stond er iemand op het strand de lengte van je badpak op te meten:

 

 

En was een 5MB hard drive best een heel groot ding:

Hier kun je de overige foto’s uit hun twitterstroom bekijken.

NB: De foto in de header van dit artikel heb ik genomen op de TEFAF kunstbeurs, waar ik eerder over schreef.