Over een tachtigjarige die spartaans en gelukkig leeft

Je ontmoet wel eens een persoon waarvan je denkt: iemand zou dat leven vast moeten leggen. En gelukkig komt die gedachte soms op bij mensen die dat ook kúnnen, dat vastleggen. Daarom volgde Hanne van der Woude jarenlang het kunstenaarsechtpaar Ben en Emmy, beiden begin tachtig en nog altijd een zeer non-conformistisch leven leidend. 
 

Bijzondere vriendschap

Fotografe Hanne van der Woude raakte zes jaar geleden bevriend met het kunstenaarsechtpaar Emmy Eerdmans en Ben Joosten. Een bijzondere vriendschap gezien het aantal generaties dat ertussen zit. Maar soms zit de tijd niet in de weg. Van der Woude kwam regelmatig bij ze op bezoek, sprak met ze en maakte foto’s. Fascinerende foto’s van een wereld die op een vreemdsoortig sprookje lijkt:

© Hanne van der Woude

Een leven zonder gemak maar met geluk

Emmy en Ben leven anders. Ze maken geen gebruik van technische snufjes, zijn niet materialistisch en zijn het liefst in de natuur. Ze wonen in een voormalig schoolgebouw in de Betuwe, omringd door parelhoenders en flinke begroeiing. Ze leven spartaans en gelukkig.
 

© Hanne van der Woude

Kabouter

Onderstaande foto vind ik surreëel. Ben, omringd door grote berenklauwen die je zelden in die omvang ziet. De schaal van deze foto lijkt niet te kloppen. Ben zou daarom evengoed door kunnen gaan voor een kabouter, met die lange grijze haren, midden in een kabouterbos.

 

© Hanne van der Woude

 

© Hanne van der Woude

 

Samen naar Frankrijk

Tijdens één van haar bezoeken kwam ter sprake dan Ben nog een broer had die op vergelijkbare wijze in Frankrijk door het leven ging. Daarop besloten ze om hem gedrieën te bezoeken. Eenzelfde rustieke wereld openbaarde zich vervolgens aan Van der Woude.

 

© Hanne van der Woude

 

© Hanne van der Woude

 

© Hanne van der Woude

 

Ernstig ziek

Niet lang na hun bezoek aan Frankrijk, blijkt dat de broer van Ben ernstig ziek is. Hij trekt daarom in bij Ben en Emmy en wordt daar in zijn laatste weken door hen verzorgd.

 

 
Het noodlot is onbarmhartig want na zijn overlijden blijkt Ben hetzelfde pad te volgen. Ook hij is ernstig ziek en wordt op dezelfde wijze verzorgd door Emmy, die als laatste over zal blijven – samen met de parelhoenders.

 

© Hanne van der Woude

 

© Hanne van der Woude

 

© Hanne van der Woude