Kronkelkijkers 3: niet-fotografische tips om je blik te scherpen

Eigenlijk wil ik veel meer schrijven en delen, maar als ik meer dan twee blogs per week schrijf, gaat dat ten koste van mijn fotografeertijd. Dus bedacht ik Kronkelkijkers: een vergaarbak van lees- doe- en kijktips die het niet hebben gehaald in een blogpost. Maar waarvan het té zonde om ze niet te delen. Hierbij editie 3!

1. Bekijk de fotoserie Nederland is nooit af

Een mooi foto-artikel in NRC. De foto’s zijn gemaakt door Peter de Krom. Hij legt de kern van onze regelzucht en hang naar orde vast: de talloze vazen in tweevoud in onze vensterbanken. Foto na foto, terwijl schrijver Bas Blokker de foto’s versterkt met taal:

© Willem de Kam

Achter elk raam houden twee vazen de wacht.

Nooit één vaas, dan zou de boel uit het lood slaan, vensterbank, huis en bewoners overhellen, door elkaar geschud, hopeloos in de war raken.

 

 

 

 

Een beetje zoals Hans van der Meer, maar Peter de Krom past die ordelijkheid zélf ook toe: zijn foto’s zijn minstens zo opgeruimd als de mensen die hij fotogafeert. Of, in dit geval, de vazen. Die altijd in tweevoud in onze vensterbanken staan.Kijken en lezen dus! Een ander leuk project van De Krom is trouwens zijn zelfgeorganiseerde schatgraafwedstrijd.

2. Lees de quotes op Shit my Photography Professor Says

Shit my Photography Professor Says is een Tumblr blog van een fotografiestudent die zó geïnspireerd raakte door zijn fotografiedocent dat hij besloot tientallen quotes tedelen met de rest van de wereld. De onverholen spot en nuchterheid van de Photography Professor zijn hilarisch én waar. Zo ergert hij zich groen en geel aan nietszeggende omschrijvingen van een foto:

Dat herken ik, ik schreef eerder al eens wat over het oeverloze gewauwel op bordjes in musea. Ook weet hij goed onder woorden te brengen wat een goede foto zoal behelst:

Bovendien deelt hij ook een stuk of wat levenswijsheden:

De rest van de quotes kun je hier lezen.

 

3. Lees over het belang van fotografie in de Amerikaanse politiek

Ik denk dat iedereen ze heeft gezien: twee foto’s van twee inauguraties, zij-aan-zij: je ziet het publiek bij de inauguratie van Trump én het publiek bij die van Obama. Ondanks dit vrij feitelijke bewijs dat een duidelijk verschil liet zien in opkomst, werden de foto’s alsnog betwist door Trump en zijn aanhangers. We hebben steeds minder een gedeelde waarheid.

Joe Coelberg schrijft over het stijgende belang van fotografie in dit tijdperk. En de rol die foto’s spelen in de nieuwsvoering rondom Trump. Naast een mooie analyse vertelt hij ook over hoe fotograaf Martin Schoeller zo’n moeite had om een normaal portret van Trump te maken. Want Trump trok steeds maar weer die vreemde Zoolander blik uit de kast. Zoals ook op onderstaande foto. Aangenaam leesvoer: How and why photographs matter.